Life Fehér Patrik 2024. 09. 10.

Newton almájából készítettek alkoholos italt

Máig létezik az az almafa, melynek gyümölcse tudományos ihletet adhatott Sir Isaac Newtonnak a gravitációt illetően. Gyümölcséből gint készítettek.

Angliában, a Woolsthorpe Manorban még mindig áll az a fa, mely a monda szerint 1666-ban megadta a lökést Sir Isaac Newtonnak, hogy leírja a gravitáció tudományos hátterét. A gondolataiban elmerülő fiatal tudós állítólag a családi birtokon, egy meleg nap végén, vacsora után merengett, amikor a leeső almákon kezdett gondolkodni, hogy miért mindig lefelé esnek. Noha a fáma úgy szól, hogy egy fejére eső gyümölcs hozta el a heuréka-pillanatot, valójában ez a sztori a tudós halálát követően kezdett el terjedni különféle variációkban

Az almafa azonban ikonikus lett, olyannyira, hogy a világban több helyre is vittek ágaiból, hogy azokról új, az eredetivel teljesen megegyező csemeték sarjadjanak. Van ilyen “klónja” a Cambridge-i Egyetemnek, Newton alma materének is, illetve a 2012-ben alapított, high-tech módszerekkel dolgozó Cambridge Distillery nevű szeszfőzdének is.

Ebben a történetben ők az érdekesebbek, mivel ennek az almafa termését használták fel egy gin ízesítéséhez. A Curator’s Gin gyakorlatilag egy laboratóriumi csúcstermék, pontosan kimért összetevőkkel, értékét és rangját pedig fokozza, hogy más növényritkaságok is megtalálhatóak az italban.

A különleges ginből egy félliteres palack 43 fontba, átszámítva kb. 20 ezer forintba kerül, megrendelni itt lehet.

Forrás: Cambridge Distillery
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Wikimedia/It's No Game