Life Kovács Miklós 2024. 09. 11.

Ezért áldás és átok is egyszerre a távmunka

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a távmunka hatásait vizsgáló felmérések között, komoly szórás észlelhető a hasznosságot értékelő adatok között.

Valamiért az otthon végzett irodai munka kérdésköre mindig parázs vitákat vált ki, és ezt tükrözik a témában végzett felmérések eredményei is. Egymással szöges ellentétben álló végkövetkeztetések, sarkos vélemények váltják egymást.  

Kezdjük a legfrissebbel, a témában igencsak érintett, online megbeszélésekre szakosodott applikáció, a Zoom kutatása szerint most az irodai jelenlétet és otthoni munkavégzést ötvöző hibrid megoldás a nyerő. Az általuk megkérdezettek 83 százaléka számolt be magasabb termelékenységről hibrid vagy távmunkás környezetben.

A felmérés feltárja, hogy a hibrid munkát nemcsak az alkalmazottak preferálják, hanem világszerte a cégek is elfogadják. A vezetők közel kétharmada, 64 százaléka számolt be arról, hogy munkahelyük már bevezette a hibrid modellt. Figyelemreméltó, hogy az alkalmazottak 84 százaléka úgy véli, jobban teljesít hibrid vagy távmunka környezetben.

Érdekes módon a felmérés azt is megállapította, hogy a hibrid munkavállalók erősebb kapcsolatot éreznek a csapataikkal és vezetőikkel, mint azok a kollégáik, akik egész héten hús-vér formában jelennek meg a munkahelyükön. 82 százalékuk erős kapcsolatokról számol be, szemben az irodai dolgozók 72 százalékával.

Ez megkérdőjelezi azt a hagyományos nézetet, miszerint a személyes interakció szükséges az erős munkahelyi kapcsolatok kialakításához.A felmérés globális volt, a Zoom megbízásából 600 céges felső vezetőt és 1900, főleg informatikai területen dolgozó személyt kérdeztek meg a munkájukról, az adatokat 2024 áprilisában gyűjtötték. Így az is kiderült, hogy a home office elterjedtebb és elfogadottabb Ázsiában, Európában a hibrid rendszert preferálják, Észak-Amerikában jobban ragaszkodnak az irodai jelenléthez. A megkérdezett vezetők 75 százaléka vezette már be a hibrid modellt, a dolgozóknak pedig 77 százaléka érezte, hogy produktívabb ilyen környezetben. 

Otthon ülsz? Lemondhatsz az előléptetésről!

A távmunkában dolgozókat alacsonyabb arányban léptetik elő a munkahelyükön – derül ki  egy 2023-as felmérésből, amit a Resume Bulider nevű cég végzett. Eredményeik szerint az otthonról dolgozók 42 százaléka kapott előléptetést 2023-ban, szemben az irodában dolgozók 55 százalékával. Ráadásul a home office-t választók kisebb béremelést is kaptak, mint a bejárók, cserébe a hangulatuk jobb volt, kevesebb stresszes helyzetről számoltak be.

A close-up shot of adult man's hands using a laptop and typing on a the keyboard while working remotely on the job.

A hazai helyzet

A képet árnyalja egy szintén friss hazai felmérés, melyet az Autopro.hu készített 462 beérkezett válasz alapján. Ezt a kérdőívet is főleg informatikai területen dolgozók töltötték ki, de voltak válaszadók a kereskedelem, a média, az oktatás, a logisztika, valamint a pénzügyi szektor képviselői közül is. 

A válaszadók munkáltatójának jelentős része (88 százalék) biztosítja a home office lehetőségét a munkavállalóik számára. Ezen belül legnagyobb arányban (24 százalék) maga a munkavállaló döntheti el, hány napot szeretne otthonról dolgozni, ezt követően főleg két (23 százalék), illetve három nap (18 százalék), amennyit a munkáltató engedélyez számukra.

Ha a munkavállalókon múlna, akkor sokan messziről kerülnék el az irodát, a válaszadók 32 százaléka heti öt napot is szívesen otthon töltene munkával, ezt követte a három (23 százalék), illetve négy nap (18 százalék). A válaszadók abban a tekintetben nagyon is egybehangzó véleményt nyilvánítottak, miszerint hasznos a home office, hiszen 92 százalékuk jelölte meg ezt válaszként.

A bejárás megspórolása motiváló tényező

Talán nem is meglepő, az előnyök között legmagasabb százalékban a munkába járás megspórolását emelték ki, de sokaknak a nyugodtabb munkakörnyezet, illetve a munka közbeni otthoni teendők elvégzése is pozitívum volt. Azonban az is látszik, hogy a pénz még mindig az egyik legfontosabb húzóerő, mivel a megkérdezettek 64 százaléka a fizetéséből egy forintot sem áldozna csak azért, hogy többet dolgozhasson otthonról, derült ki amikor arról érdeklődtek náluk, hogy mennyit érne meg, hogy ne kelljen bemenni az irodába.

Kép(ek) forrása: Getty Images/Jelena Danilovic