Life Fehér Patrik 2024. 09. 11.

Így lehetsz világbajnok kacsakődobásban!

Nem vicc, tényleg létezik ez a világverseny, ráadásul nyert már magyar is az összetettben. Az idei megmérettetés már lezajlott, de 2025-re még készülhetsz!

Minden év szeptemberében betölti egy lelkes, kb. 1000-1100 fős csapat a Skóciában található, egyébként 62 lakosú Easdale szigetét. Az aprócska, autóktól teljesen mentes földdarab ad ugyanis otthont a kacsakődobó-világbajnokságnak.

Ha lehet hinni a legendának, a különös megmérettetés még 1983-ban kezdődött egy kocsmai összeszólalkozás után. Rendszeressé 1997-tel kezdődően vált, híre pedig akkora, hogy immár évről évre egyre messzebbről érkeznek játékosok, hogy megméressék magukat. Nem ritkák a japán, új-zélandi vagy ausztrál indulók sem, sőt, 2018-ban és 2019-ben egy magyar, Szép Péter lett a világbajnok.

Bekerülni nem egyszerű a versenyre, de gátat a lehetséges indulók száma szab. Különféle kategóriákban összesen 350-en neveznek, a helyek pedig a meghirdetést követően 29 perc alatt el is fogytak a BBC szerint. Nem számít a kor vagy a nem: több kategóriában hirdetnek eredményt, még csapatversenyt is rendeznek.

A képre kattintva galéria nyílik!

7 fotó megtekintése

Szabályból nincs sok, ezek betartása nem is okoz nehézséget. Mindenki három dobással próbálkozhat, és csak helyi palakövet lehet használni, melynek átmérője legfeljebb 3 hüvelyk, vagyis 7,6 cm. A versenyen nem az számít, hogy hányat pattan a kő, hanem az, hogy milyen messzire megy. Az érvényes próbálkozáshoz legalább kettőt kell azért pattannia, mégiscsak egy kacsakődobó világverseny ez. A három dobás eredménye összeadódik, így dől el, ki a jobb. A távolság mérésében segít, hogy a pálya végén, 63 méterre a rajttól egy fal található – Szép Péter 2019-ben három 63 méteres dobással, megdönthetetlen rekorddal lett első.

Kép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Kép: Jeff J Mitchell/Getty Images

A jó hangulatú versenyen gyakran előkerülnek a vicces öltözékek és maskarák. Ezeket nem lehet könnyű a helyszínre juttatni autók hiányában: a szigeten a fő szállítóeszköz a helyi szinten ikonikussá vált talicska, melyből egyet ki is sorsoltak az idei megmérettetés résztvevői között.

Kép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Kép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Idén szeptember 7-én tartották a bajnokságot, melyet egy ír férfi, Simon Power szétdobással nyert meg egy döntetlen állást követően.

Forrás: Atlas Obscura, BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Sandy Young/Getty Images