Life Kovács Miklós 2024. 09. 11.

Minden kórokozót kizár ez a láthatatlan maszk

Rengeteg munkahelyen létfontosságú a megfelelő védőmaszk használata, ám ezeknek hátrányai is vannak. Ezeket a hátrányokat semlegesíti egy új amerikai ötlet.

A termék a Taza Aya nevű startupcég egészen különleges, tulajdonképpen láthatatlan arcmaszkja. Egy légfüggönyről van szó, amely – az ötletgazdák szerint – védelmet nyújt a levegőben terjedő kórokozók 99,8 százaléka ellen.

Itt a láthatatlan maszk, ami elterjedhet az iparban

Ez a megoldás láthatatlan levegőzárat hoz létre a viselő arca körül, elválasztva azt a környezetétől. A szerkezet szabályozott levegőáramot fúj függőlegesen lefelé, amivel meggátolja a káros anyagok bejutását. A különleges szerkezet egy védősisakból, valamint a hozzája tartozó, nagyjából négykilós háton viselhető eszközből áll, utóbbi levegőszűrőként működik. 

Itt a láthatatlan maszk, ami elterjedhet az iparban

Ebben speciális, “nem termikus plazma (NTP) modulok” találhatóak, ilyeneket alkalmaznak víz és élelmiszer fertőtlenítésére, valamint a klinikai berendezések sterilizálására.

Független tesztek állítólag kimutatták, hogy még ha a levegő nem is lenne sterilizálva, akkor is megakadályozná az aeroszolok (beleértve a vírusokat) 99,8%-ának eljutását a viselő arcához. Ez a szám állítólag közel 100%-ra emelkedik, ha figyelembe vesszük a plazmás előkezelést.

A technológiát jelenleg egy pulykafeldolgozó üzemben tesztelik, ahol több száz munkás folyamatosan ki van téve annak a kockázatnak, hogy légúti vírusokat kapjanak el egymástól és a madaraktól is. A Taza Aya maszkjának előnye, hogy nem párásodik be, megkönnyíti a kommunikációt, és tartós, nem használódik el, nem szükséges naponta cserélni.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: fotók: Jeremy Little, Michigan Engineering