Life Kovács Miklós 2024. 09. 16.

Levegővel védi a bringás fejét a felfújható sisak

Ez az innovatív, Egyesült Királyságban fejlesztett, felfújható sisak lehet a legmenőbb biztonsági kiegészítője a városi kerékpárosoknak a jövőben,.

Az élhető nagyvárosok jövőképének szerves része a kerékpáros közlekedés. Ennek elengedhetetlen kellékei között szerepel a bukósisak is, hiszen 20 km/órával is lehet brutálisan nagyot esni. De a sisak cipelése macerás, nem lehet csak úgy hátizsákba vágni, ha beérkezünk a munkahelyre. 

Ezen segít a Ventete fejlesztése, az aH-1 felfújható sisak, amely a praktikus funkcionalitás mellett kipipálja a jövőbe mutató megjelenést is. A fejlesztés nem volt zökkenőmentes, egy évtizede kísérleteznek a technikával, amihez több új, teljesen egyedi megoldást kellett kifejleszteni.

3 fotó megtekintése

Az Egyesült Királyságban tervezték és Svájcban készítik, az aH-1-es tehát már kész termék, amit bárki megrendelhet a webshopból 160 ezer forintnak megfelelő összegértért. Mit kapunk egy használt bringa áráért? A pneumatikus rendszer kiváltja a klasszikus habszivacsot, és több bejegyzett szabadalommal igyekszik megújítani a kerékpáros sisakok világát. A leengedett sisak csupán 3,5 centiméter vastag, így egy laptoptáskában is elfér.

Felfújni azért nem elég a tüdő, így minden sisakhoz jár egy Fumpa x Ventete USB-C csatlakozással tölthető minipumpa, amit direkt erre a célra terveztek. A felfújás és a leengedés is csupán 30 másodpercig tart, a sisakba szerelt szenzor pedig jelez, ha esetleg csökkenne a nyomás, és ezzel a biztonság kerékpározás közben. 

Levegővel védi a bringás fejét a felfújható sisak

A kialakítás rendkívül szellős, olyan légáramlást biztosít az eszköz, amit a hagyományos sisakokkal nem lehet elérni, így hőségben sem izzad csatakosra a bringás feje a viseléstől.

A lényeg mégis a biztonság, amit elvárhatunk egy ilyen magas szintre árazott eszköztől: a kiterjedt tesztelések kimutatták, hogy a sisak nemcsak megfelel, de túl is teljesíti a CE/UKCA tanúsítványok (EN1078) szigorú biztonsági követelményeit.

Forrás: Ventete
Kép(ek) forrása: Fotó: Dan Tobin Smith/Ventete