Life Fehér Patrik 2024. 09. 16.

Metrókocsikba költöztek a veszélyeztetett állatok

A roncstelep helyett tengerbe dobáltak néhány metrókocsit az Egyesült Államokban. Nincs szó környezetszennyezésről, sőt, védett fajokat mentenek ezzel.

2023 végén az Atlanta városának metróközlekedéséért felelős cég, a Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority (MARTA) úgy döntött, régi, kiszolgált metrókocsijaikból kettőt a tengerbe dob. Elvitték őket Georgia állam széléig, majd kihajóztatták őket egy olyan helyre, ahol a kocsik kb. 20 méter mélyre süllyedhetnek a vízben.

Metrókocsikba költöztek a veszélyeztetett állatok

Van ennél egyszerűbb módja is annak, hogy megszabaduljanak a metrókocsiktól, de céljuk nem csupán a leselejtezés volt. A gondosan megtisztított, kibelezett és lecsupaszított szerelvényből gyakorlatilag csak a fémváz maradt meg, melyet az elmúlt bő fél év alatt tökéletesen belaktak a tenger élőlényei.

Hogy kiderüljön, bevált-e a terv, melyet a georgiai természetvédőkkel közösen álmodtak meg, a szakértők augusztusban lemerültek a két metrókocsihoz. Kiderült, a projekt nagyon is jól sikerült: ritka, veszélyeztetett fajok, köztük tengeri teknősök vették birtokba a helyet korallok, tengeri szivacsok és halfélék mellett. A szakértők felvételeket is készítettek a lent látottakról, mely az alábbi galériában tekinthető meg a kép megnyitását követően:

14 fotó megtekintése

Aki ezen a területen búvárkodna, találna lenn még más ember alkotta tárgyakat is. A tengeri élőlények otthonteremtésének érdekében 1976 óta többek között M-60-as tankokat, New York-i metrókocsikat, vontatóhajókat és bárkákat, uszályokat is süllyesztettek már el itt.

Forrás: MARTA