Life Kovács Miklós 2024. 09. 24.

Borulással együtt is jól sikerült a kínai rakéta tesztje

Kína nagyon kapaszkodik, hogy első számú űrhatalom lehessen, és ehhez a célhoz SpaceX által kitaposott ösvényen próbálnak meg eljutni.

Ez az ösvény persze rengeteg buktatót rejt, a függőleges leszállásra képes rakéta megoldása bonyolult feladat. Robbanás nélkül nem lehet megúszni, ezt bizonyítja a legutóbbi tesztjük a Nebula-1 újrafelhasználható rakétával. 

2024. szeptember 22-én történt az ígéretes teszt, amely során a rakéta szépen felemelkedett az indítóplatformról, de az érkezés során történt egy kis meghibásodás, és ezért puha landolás helyett földbe csapódással ért véget a repülés. A rakétát egy magánkézben lévő kínai cég a Deep Blue Aerospace fejleszti (legalábbis amennyire egy cég Kínában magánvállalkozásnak tekinthető). 

A teszt során a Nebula-1 gyorsítórakétájának rendszereit vizsgálták, a 20 tonna tolóerőre képes Leiting-20 (Vihar-20) pedig jól tette a dolgát egészen az utolsó pillanatig. Az utólagos elemzés szerint a rakéta irányítórendszere meghibásodott, és még a levegőben végrehajtotta a leszállási manővert, illetve leállította a hajtóművét.

Nem robbant fel, csak eldőlt, a teszt viszont így is hasznos információkkal szolgált (fotó: Deep Blue)

Nem robbant fel, csak eldőlt, a teszt viszont így is hasznos információkkal szolgált (fotó: Deep Blue)

A Nebula-1 a Földbe csapódott, de nem történt robbanás, valószínűleg azért, mert addigra már elhasználta üzemanyaga nagy részét.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Deep Blue