Life Kovács Miklós 2024. 09. 30.

Fénybe borította az eget a rekorder drónműsor

Minden eddiginél grandiózusabb drónműsort hoztak össze Kínában, több mint tízezer világító eszközt engedtek fel egyszerre az égre.

A dél-kínai Kuangtung tartományban található Sencsen a kínai ipar egyik gigantikus központja, az erődemonstrációk helyszíne, egy valódi 21. századi metropolisz. Nem is olyan régen Sencsen egy körülbelül 30 ezer fős vásárfalu volt, népszerűségét a KaulungKanton-vasútvonalnak köszönhette. A falu 1979-ben elnyerte a városi rangot, és 1980-ban kijelölték az első különleges gazdasági zónaként. 2015-re Sencsen népessége 10 778 900, a külvárosokkal együtt 18 millió főt számolt. A világ egyik leggyorsabban növekvő városa volt az 1990-es, 2000-es évek folyamán.

Itt ha buli van, akkor az világra szóló látvány, és a kínai technológiai csodák bölcsőjében a nemzeti ünnepet egyből két Guinness-rekorddal fejelték meg. Holmi tűzijátékkal vagy lampionokkal feldobott műsor helyett drónokkal festettek az égre.

A legfontosabb ünnepre repülnek a drónok

Október 1-je a legfontosabb nemzeti ünnep Kínában, a népköztársaság kikiáltásának napja, ami pont 75 évvel ezelőtt történt 1949-ben.

Ebből az alkalomból az október 1-től 7-ig tartó napokat munkaszüneti napnak nyilvánítják. Ez a leghosszabb állami ünnep a kínai újév után. A hivatalos ünnepségek 3 napig tartanak, a fennmaradó 4 napot a pihenésnek, az utazásnak és a családdal való találkozásnak szentelik. Emiatt ezt az ünnepet aranyhétnek is nevezik.

Csütörtök este fél kilenckor kezdődött a félelmetesen színes látványosság: 10 197 drón – mert a kerek szám túl egyszerű lett volna – emelkedett a magasba, hogy bebizonyítsa: a fényszennyezés is egyfajta művészet, főleg ha elég drága technológiával csinálják.

A nézők lelkesen fotózták a különböző alakzatokat, köztük egy szárnyait kiterjesztő madarat – talán annak szimbólumaként, hogy a drónok most már a madarakat is kiszorítják az égboltról.

A show két Guinness-rekordot is beállított: a világelsőség egyrészt a legtöbb drón egyidejű, egy számítógépről történő irányításáért, másrészt a legtöbb drón alkalmazásáért járt. Mert mi más bizonyítaná jobban egy nemzet nagyságát, mint a képesség arra, hogy egyszerre irányítson tízezer repülő lámpát?

A szervezők büszkén jelentették be, hogy az ünnep alatt öt helyszínen, hét napon át lesz drónshow.

Forrás: CCTV+
Kép(ek) forrása: Getty Images/VCG