Life Kovács Miklós 2024. 10. 03.

55 év rejtegetés után kerül piacra a ritka luxusital

A legendás skót főzde legidősebb párlatát dobja piacra, az 55 évig érlelt ital első szériája egyedi körítést kap, ára pedig egy vagyon.

A Glenlivet – a világ második legkelendőbb skótwhisky-márkája – bemutatta az eddigi legidősebb párlatát, amelynek üvegjét 55 ezer dollárért, vagyis nagyjából 20 millió forintért fognak árulni. Igen, egy üveg sokáig érlelt szeszt kínálnak egy vidéki lakás vagy egy alig használt BMW áráért. 

De azért ebben ott van a meló, őrizgették, lögybölték, szagolgatták gondosan 55 éven át, ha ezt a vételárat elosztjuk a munkaórák számával, akkor nem is olyan drága a nemes egyszerűséggel csak Örök Kollekciónak (Eternal Collection) nevezett sorozat első, First Edition kiadása. Ünnepi csomag ez, mert a lepárló pont kétszáz éve kezdett szeszesital gyártásába, ami méltó emléke ennek a hosszú, gazdag történetnek. 

Mit ad az első, húszmilliós palack? Mesterek érlelték 55 éven át, hosszú ideig bourbonos és sherrys hordókban szívta magába a fa jellegzetes aromáját, majd végül a legkülönlegesebb, egyedi sherryhordóban töltött éveket, amivel elérték a remélt ízjegyeket. Hozzáértőknek sokat mondhat, hogy Oloroso-, Pedro Ximenez- és Palo Cortado-hordókban történt az érlelés, és csak száz palackot tudtak kihozni ebből a szériából. 

Íze a kóstolók szerint feketeribizli-lekvár, vaníliás tejkaramell, étcsokoládé, narancs és gyömbér elegye, valamint némi szegfűszeg is érezhető. Az ilyen italok esetén a palack maga műalkotás, nem holmi ötvenforintos üveg, amit jókedvűen bedarál a Lidl előterében elhelyezett automata. Ezt Michael Hansmeyer posztmodern építész tervezte, akit az üzem közelében csörgedező Livet-folyó ihletett meg. Akrilgyantából készítette el a kis “barlangot”, amelyből rózsaaranyból formázott víz tör elő, ezen ül maga az üveg. 

Elmondása szerint ezzel a vadregényes, zord skót tájat akarta megjeleníteni, az elkészítéshez pedig modern technikát használt, így a tradíció és innováció találkozott ebben a  darabban. Az első eresztésből a jobb helyeken lehet majd rendelni, vagy közvetlenül a Glenlivethez fordulva is kapható a különlegesség. Lesz folytatás: minden évben egy újabb, plusz egy évig érlelt, egyedi művészeti alkotással körített kiadással folytatódik az örök kollekció.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: The Glenlivet