Life Fehér Patrik 2024. 10. 04.

Budapest az egyik legbarátságosabb európai város

Egy neves utazási magazin listáján csak egy város előzte meg a magyar fővárost a legbarátságosabb helyek listáján.

Habár még majdnem teljes három hónap van hátra az évből, azt kijelenthetjük, hogy az utazási főszezon véget ért. Ilyenkor már készülgetnek, egyes esetekben el is készülnek az éves utazási toplisták, melyek a mögöttünk hagyott időszak tapasztalataira, visszajelzéseire építenek. A mértékadó Condé Nast Traveller nevű utazási magazin is összeállította már 2024-es toplistáit, melyekben Budapest igen jól szerepelt.

A lap – melynél korábban a világ egyik legszebb utcájának választották a budapesti Zrínyi utcát – félmillió olvasó segítségével ezúttal is kiosztott egy kazal díjat. Magyar szempontból az Európa legjobb városai, illetve az Európa legbarátságosabb városai kategóriákat érdemes figyelni, ugyanis Budapest mindkét helyen az élmezőnybe került.

Budapest az egyik legbarátságosabb európai város

Az összesített listán a magyar főváros a hatodik helyre került 89,86-os pontszámmal a százból, de nem sokkal lemaradva az élen végző Valenciától (92,78 pont). A lapot idézve “a fürdők városa” többet nyújt annál, mint amit a világ ismer róla: a wellness mellett a várak és múzeumok kedvelői is megtalálják a számításaikat. Kiemelték még a romkocsmákat is mint könnyed esti szórakozási lehetőséget.

Még ennél is jobb helyen végzett Budapest az európai barátságos városok listáján. A prímet a svéd főváros, a legjobb városok között másodikként végző Stockholm vitte 94,07 ponttal. Rögtön mögötte azonban a magyar főváros következik 91,88 pontos értékeléssel. Az indoklás szerint főleg annak köszönhető barátságosságunk, hogy a hozzánk látogatóknak büszkén mutatjuk meg és ajánljuk, mit érdemes megnézni és kipróbálni.

Forrás: Condé Nast Traveller
Kép(ek) forrása: Getty Images