Life Fehér Patrik 2024. 10. 06.

Mikrocsipek árnyékában készül a világ legjobb whiskyje

Többek között skót társait is lepipálta egy neves megmérettetésen az a whisky, melyet az elsősorban technológiai cégeiről ismert Szilícium-völgyben készítettek.

Ha a világ legjobb whiskyjeire gondolunk, legtöbbeknek valamilyen skót vagy ír termék jut eszébe, esetleg egy-egy japán ital, ahol azért szintén történelme van ennek az italnak. A helyzet azonban az, hogy a Whiskies of the World nevű nemzetközi megmérettetésen zsinórban már másodjára vitte el a legjobbnak járó díjat a 10th Street Distillery itala.

A cég neve valószínűleg senkinek nem mond sokat, talán még az Egyesült Államokban sem feltétlenül ismert országszerte a kaliforniai főzde. Elhelyezkedése igazán különlegessé teszi, ugyanis azt talán senki sem gondolná, hogy a technológiai világcégekről ismert Szilícium-völgyben, San Joséban van a központjuk.

Kép: 10th Street Distillery

Kép: 10th Street Distillery

A főzde idén a Dragon nevű italával pipálta le a kihívókat, köztük skót és ír italokkal is, de kentucky bourbon, indiai és új-zélandi produktumok ellen is bizonyítottak. Mint írják, az ital annak köszönhetően emelkedik ki a tömegből, hogy három különféle hordóban érlelődik. A folyamat során például egy kaliforniai borászat pinot noir-os hordóiba is belekerül, palackozásnál pedig a megszokott visszahűtéses szűrést el is hagyják, így jobban megőrizve az ízeket.

Az 55,6 százalékos alkoholtartalmú ital a leírás szerint aromákban gazdag, testes illattal rendelkezik, ízjegyeiben pedig a szárított gyümölcs, a karamell és a pirított tölgy jelenik meg. Egy 0,75 literes palackot 128 dollárért, átszámítva közel 47 ezer forintért kínálnak.

Forrás: 10th Street Distillery
Kép(ek) forrása: Getty Images