Life Fehér Patrik 2024. 10. 07.

40 ezer fát ültetett egy ember a nagyváros közepén

Húsz év alatt egy lepusztult, magára hagyott területből valóságos dzsungelt csinált a férfi a brazíliai Sao Paulo központjában. Időt és pénzt sem sajnált projektjére.

Magyarként ritkán repked az ember a brazíliai Sao Paulo felett, de aki arra jár, könnyen kiszúrhat egy zöld sávot a metropolisz közepén. A 3,2 kilométer hosszú, kb. 100 méter széles, növényekkel tarkított terület a Tiquatira folyó partján fekszik, megszületése pedig egy lelkes civilnek köszönhető.

Helio da Silva sokáig az élelmiszeriparban dolgozott üzletkötőként, ám az 50-es éveiben már nem kizárólag a munkával foglalkozott. 2003-ban úgy döntött, az elhanyagolt területet elkezdi beültetni fákkal. A férfi nem viccelt, nagy lendülettel vágott a projektbe: az első négy évben 5000 csemetét ültetett el az addig leginkább kábítószeresek tanyájának számító partszakaszon. Ekkor kapta fel a fejét a városvezetés is, és ha nem is sokkal, azzal legalább elismerték a munkáját, hogy hivatalosan is parknak nyilvánították a területet.

Kép: Wikimedia/Cleberkn

Kép: Wikimedia/Cleberkn

A munka ezt követően sem állt le. 2020-ig a férfi 25 ezernél is több fát ültetett el, ezek 88 százaléka pedig túl is élt, tartósan gyökeret eresztett. Minden 12. fa valamilyen gyümölcsfa lett, nem véletlenül: da Silva terve az volt, hogy a parkban az állatvilág képviselői is otthonra leljenek. Ez be is jött, hiszen 45 különböző madárfajjal lehet találkozni a területen.

Aki napjainkban arra jár, az egy még sűrűbb erdőbe toppanhat, mivel jelenleg 41 ezer fa található a területen. Ezek jelentős részét ténylegesen a férfi ültette el két kezével, bár mostanság többször is kap segítséget természetvédőktől, illetve olyan emberektől, akik értékelik a munkáját.

Kép: Wikimedia/Cleberkn

Kép: Wikimedia/Cleberkn

A végső cél az 50 ezres szám. “A motivációmat maguk a fák jelentik. A fák adnak nekünk virágokat és gyümölcsöt, elnyelik az esővizet, vonzzák a madarakat, csodás árnyékot és friss levegőt nyújtanak” – mondta korábban a most 73 éves férfi.

Da Silva abból sem csinál titkot, mennyire költséges volt a projektje: 2022 óta évente átszámítva kb. 2,55 millió forintba került neki a faültetés. Ám ő úgy látja, ez egy olyan befektetés, ami abszolút megéri – legyen szó róla, a családjáról vagy épp Sao Paulo városáról, melyet nagyon szeret.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Wikimedia/Albert Carlos S Domingos