Life Fehér Patrik 2024. 10. 08.

Régi helikopterekből csinál szuperdrónokat egy cég

Nem kispályán játszik a Rotor Technologies: drónjaik alapjai régi helikopterek, gépjeik pedig olyan tudásúak, mellyel egyelőre nem sokan képesek versenyezni.

A Robinson R44 a világ legnépszerűbb helikoptere. Az 1990-es gyártásindítás óta napjainkig több mint 6800 épült a négyszemélyes gépből, 1999 óta pedig minden évben ez a modell volt a legkapósabb a piacon. Bizonyítottan jó gépről van szó, melyből ugyan az első darabok már 30 éven felül vannak, talán már le is cserélték őket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kaphatnának új életet. Erről a Rotor Technologies nevű vállalat gondoskodik, akik épp arra szakosodtak, hogy ilyen régi R44-eseket vegyenek és újítsanak fel. Céljuk azonban nem az eredeti állapot helyreállítása:

drónokat faragnak a gépekből, melyeket nehéz feladatoknál lehet bevetni.

6 fotó megtekintése

A cég vezérigazgatója, Hector Xu a The New York Times-nak elmondta, a koronavírus-járvány alatt vett helikopterleckéket, és akkor találta ki, hogy belevág ebbe a projektbe korábbi jóval egyhangúbb egyetemi munkája után. A cége által megalkotott drónok már rendelkeznek is minden szükséges engedéllyel, azaz nem érdemes meglepődni, ha valaki pilóta nélküli helikoptert lát az égen.

Régi helikopterekből csinál szuperdrónokat egy cég

Erre persze kicsi az esély, ha reálisak vagyunk. Egyfelől ritkán lát az ember nehéz tömeget magasba emelő, illetve permetező helikoptert – előbbit nálunk daruval, utóbbit más repülőkkel oldják meg. Másrészt a két gép amúgy sem olcsó: 850, illetve 999 ezer dolláros indulóárukkal aligha felénk lesznek kapósak ezek a földről “távirányítóval” kezelt gépek. Ettől függetlenül érdemes kalapot emelni ezen technikai csodák előtt, melyeken különféle szenzorok és radarok dolgoznak folyamatosan, hogy stabilan a levegőben maradjanak.

Forrás: Rotor Technologies