Life Fehér Patrik 2024. 10. 08.

Tudod, mikor kell lecserélned a futócipődet?

Aki rendszeresen fut, tudja, hogy egy jó cipő elengedhetetlen része a sportnak. Idővel azonban a lábbelik elhasználódnak - a kérdés, hogy mikor érdemes őket cserélni.

Mennyit bírnak a futócipők? Legtöbb esetben a gyártók közlik, hogy termékükbe mennyi kilométert érdemes beletaposni – leggyakrabban 500 és 800 km közé esik ez az érték. Ezekről a számokról azonban nem tudjuk megmondani, hogyan születtek. Vajon a cipő kopását, elhasználódását figyelte a gyártó a kilométer megadásakor? Esetleg hús-vér emberek tesztelték őket, és az ő teljesítményük visszaeséséből kalkuláltak?

Az is lehet, hogy egyszerre több dologra is figyeltek, ám az biztos, hogy a tudatos futók is figyelik magukat. A ScienceAlert szerint három okra vezethető vissza, amikor a futók lecserélik cipőjüket:

  • visszaesik a teljesítményük,
  • a cipő olyan diszkomfortérzést okoz, mely sérüléshez vezethet vagy vezetett korábban,
  • egyszerűen kényelmetlen, már nem olyan jó érzés felhúzni a lábbelit, mint korábban.

Mindhárom tényezőnél utánanéztek, mennyire vizsgálták őket tudományosan. Ebből a szempontból a sérüléses pontot kutatták eddig a legkevésbé: ebből egyedül az derült ki, hogy aki 22 héten belül több pár cipőt is használt, az kisebb eséllyel sérült meg.

Tudod, mikor kell lecserélned a futócipődet?

A válaszhoz, miszerint mikor érdemes cipőt váltani, még a komfortérzetes kutatások sem vittek eddig sokkal közelebb. Egy korábbi tanulmányból például az derült ki, hogy még 640 km nyúzás után is csupán minimális kényelmi eltérést éreztek az emberek a cipőiket illetően. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy-egy ember ne vehetne észre változást, de ennek kapcsán sem lehet ökölszabályként kijelenteni, hogy pl. 500 km után rossz lesz belebújni ugyanabba a cipőbe.

A válaszhoz a legközelebb a teljesítményt vizsgáló kutatások vittek. Ebből már konkrétabb eredményeket lehet levonni. 2020-ban a University of Connecticut Nike Pegasus cipőkkel és profi futókkal végzett vizsgálata rámutatott arra, hogy a futócipők az első 160 kilométeren még nem okoztak teljesítménybeli visszaesést, ám 240 kilométernél már jelentkeztek ennek jelei. 320 kilométernél már statisztikailag jelentősnek mondható eltérés mutatkozott, azaz jóval az említett gyári határok alatt is tapasztalható volt a lassulás.

Tapasztalatuk ugyan csak egy cipővel volt, de alapvetően többféle modellre is kiterjeszthető a lap által idézett szakember szerint, aki alapvetően válaszként a 240 kilométert jelölné meg az esetleges csere időpontjaként. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy kukázni kell az adott cipőt: adott esetben versenyek vagy egyéni rekordkísérletek előtti edzésre kitűnően alkalmas lehet egy viseltes lábbeli is.

Forrás: Science Alert
Kép(ek) forrása: Getty Images