Life Fehér Patrik 2024. 10. 18.

Megdőlt a wifis sebességrekord, elképesztő az új csúcs

A sebességrekordot döntő technológia több mint kétszázszor gyorsabb, mint a napjainkban elérhető leggyorsabb wifihálózatok, és nem csak rádiójeleket használ.

Folyamatosan nő a világ adatigénye, ezzel pedig a technológia is próbál lépést tartani. Ez nem lenne lehetséges az olyan kísérletek nélkül, mint amelyet a University College London tudósai is végeztek nemrég. A kutatók egy új technológiával megdöntötték a vezeték nélküli adatátvitel rekordját, 938 Gbps sebességet elérve.

Önmagában ez a szám leírva kicsit megfoghatatlan, ezért mutatjuk azt is, mire lehetne ez elég, ha bárki használhatná ezt pl. otthonában. Jelenleg a mobilos netezés csúcsa, az 5G elméletileg 20 Gbps-ra képes, pedig azt is mennyire gyorsként éljük meg, úgy, hogy használat közben sokszor még csak az 1 Gbps-t sem éri el a net sebessége. A legmodernebb vezeték nélküli technológia egyébként a Wi-Fi 7, ennek elméleti maximuma 40 Gbps.

Az nemigen várható, hogy az egyetemen kipróbált sebességrekorder hálózat egyhamar elterjed. A rendszerben ugyanis a rádiójelek mellett fényt is használtak. Egy azonban biztos: ilyen gyors nettel akár 0,12 másodperc alatt letölthetnénk egy egész estés filmet 4K minőségben – ugyanez 5G-n 19 percbe kerülne.

Nemcsak gyors, hanem stabil net is kellene

Magyarország alapvetően egy jó internetellátású helynek tekinthető, azonban vannak lefedetlen területek még. Pontosabban csak voltak, ha azt nézzük, hogy már itthon is elérhető a Starlink, az Elon Musk-féle műholdas internetszolgáltatás.

 

A Starlink azzal került be a köztudatba, hogy műholdas szolgáltatás ellenére (melynek vannak bizonyos műszaki korlátai sávszélességi szempontból) viszonylag gyors adatforgalmat kínál. Ez annak köszönhető, hogy nem egyetlen műholdon keresztül történik az adatátvitel, hanem több ezren. Az így nyert előnyök versenyképessé teszik a földi telepítésű megoldásokkal.

 

A szolgáltatás például képes akár 350 megabites sávszélességet biztosítani a felhasználóknak és mivel a műholdak a szokásosnál jóval közelebb keringenek a földhöz, ezért nagyon rövid a késleltetés. A netkapcsolat alkalmas gyakorlatilag mindenre, amit a hagyományos megoldások tudnak.

Forrás: University College London, Vannet Telekommunikációs Kft.
Kép(ek) forrása: Getty Images