Life Kovács Miklós 2024. 10. 19.

Méregdrága ital készült a halottak napjára

A Clase Azul luxustequila-márka 2021 óta minden év október elején kiad egy halottak napja tematikájú palackot, idén sem hagyták ki ezt a ziccert.

Ezek a látványos, néha már hivalkodó kiadások ritka, kis mennyiségben készülő añejotequilát tartalmaznak, rengeteg aranydíszítéssel, és áruk általában  bőven a forintban több százezres tartományban mozog.

Az idei változat, a Día de Muertos Musica Edition is követi a sort, látványos, polcra illő darab.

Lényege a lila gyűjtői palack, amely a mexikói ünnep “élénk és misztikus hangulatát” idézi meg a zene segítségével. A palack alján csontvázak és maszkos fesztiválozók láthatók, ahogy gitároznak és dobolnak. A palack sztárja egy 24 karátos aranyból készült harmonikás figura, “Catrina” akinek alakja 40 különálló darabból áll össze.

Méregdrága tequila készült a halottak napjára

És mi a helyzet a tequilával?

Viridiana Tinoco, főzőmester elmondása szerint a tequila összesen 26 hónapig érlelődött amerikai- és skótwhisky-hordókban. Az érlelés második szakaszában a tétel egyik felét Speyside régióból, a másikat pedig Skye szigetéről származó hordókban tárolták. Ezeket később összekeverték, hogy egy olyan végeredmény szülessen, amely az édes, illatos jegyeket skót tőzeges ízekkel ötvözi.

Összesen csak 10 000 palack kerül a piacra, darabonként 550 ezer forintnak megfelelő ajánlott áron. 

Ahogy az árak emelkednek, úgy növekszik a Clase Azul hírneve is. Az ikonikus kék-fehér Reposado mellett, amely talán a márka legismertebb itala, a Clase Azul rendszeresen hoz ki limitált kiadásokat ünnepi időszakokban és azokon kívül is. Az elmúlt években láthattunk palackokat, amelyeket például az amerikai Szabadság-szobor vagy épp híres mexikói művészek alkotásai ihlettek. Ezek a különleges kiadások befektetésnek is jók, áruk gyakran 2-300 százalékkal növekszik. 

A tavalyi Día de Muertos-kiadást már közel 1,4 millió forintért árulják, így az idei eresztést is valószínűleg gyorsan el fogják kapkodni.

A mexikói halottak napja

A halottak napja (Dia de los Muertos) Mexikó egyik legfontosabb vallási ünnepe, melynek alkalmával nem az elmúlást, hanem az élet folytonosságát ünneplik. Hagyományosan november 1-jén az elhunyt gyermekek, november 2-án pedig az elhunyt felnőttek előtt tisztelegnek. Az esemény nagyon színes, a helyi felfogás szerint ilyenkor a családtagok találkoznak az elhunytakkal. Az emlékezés rituáléjának középpontjában az áll, hogy a családok ofrendákat, vagyis az elhunytaknak szánt felajánlásokat tartalmazó oltárokat készítenek. 

Forrás: Bottle Raiders
Kép(ek) forrása: Clase Azul