Life Fehér Patrik 2024. 10. 24.

Át kellett írni a foci szabályait egy fiatal srác miatt

Egy fiatal játékos közel húsz éve lenyűgözte a világot egy általa kitalált csellel. A legnagyobb csapatok jelentkeztek be érte, de trükkjét betiltották, és ő sem futott be nagy karriert.

Biztosak vagyunk abban, hogy nem sok futballrajongónak mond valamit a Kerlon név. Egy brazil játékosról van szó, teljes nevén Kerlon Moura Souza 2005 és 2017 között volt aktív. Nem is volt ügyetlen, ugyanis a brazil utánpótlás-válogatottakban is magára húzhatta a címeres mezt, emellett pedig olyan csapatokban is megfordult, mint az Inter vagy épp az Ajax.

Apró szépséghiba, hogy egyik klubnál sem lépett pályára tétmeccsen,

és minden csapatot egybevéve is csak 68-szor szerepelt a gyepen bajnokikon.

Pedig Kerlont annak idején akkora tehetségnek kiáltották ki, mint a karrierje csúcsán lévő Ronaldinhót. Mindezt leginkább különleges trükkjének, cselének köszönhette. A srác ugyanis képes volt arra, hogy pillanatok alatt a fejére varázsolja a játékszert, majd azt végig a fején pattogtatva juttassa a védők között az ellenfél kapujáig.

Látványosnak abszolút látványos volt, amit művelt a labdával, a fókabemutatókon látottakhoz hasonlító produkció azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Ez már a fenti videóban is látható: volt, aki konkrétan mellen rúgta a focistát, és általánosan kijelenthető, hogy sokat volt sérült emiatt Kerlon.

Egy ilyen eset után a szabályalkotók is megvitatták az ügyet, és arra jutottak, a legjobb az lesz, ha betiltják az ilyen játékot. Hivatalosan azzal indokolták, hogy ez a trükk sportszerűtlen és tiszteletlen az ellenfél csapattal szemben, de leginkább a cselhez folyamodó játékost kívánták védeni, megelőzve a sérüléseket.

Kerlon a trükknek köszönhetően a legnagyobb csapatok érdeklődését is felkeltette, így került 2008-ban a már említett Interhez. Pályáját azonban folyamatosan sérülések akasztották meg, és sehol sem vetette meg igazán a lábát. 2017-ben, mindössze 29 évesen szögre is akasztotta a stoplist.

Trükkjéről nemrég azt mondta, hogy gyerekként az apjával edzett sokat, és egy alkalommal fejelgetett 4-5-öt egy helyben. Ekkor villant be apjának az ötlet, hogy akár így is játszhatna. “Apám megnézte a szabályokat, és látta, hogy ez legális, nem volt vele gond” – magyarázta trükkjének hátterét.

Forrás: SPORTBible
Kép(ek) forrása: Getty Images