Life Fehér Patrik 2024. 10. 25.

Csak pár órára van tőlünk a világ legjobb síterepe

A tapasztalt tesztelők ezúttal sem találtak jobb helyet a világon síelésre, évek óta ugyanaz a terület zsebeli be a legjobbnak járó elismerést a világon.

Habár a magyarországi időjárás még közel sem télies, a környező országokban folyamatosan kerül egyre alacsonyabbra a hóhatár. Egyes síterepek már megnyitottak, mások még csak készülnek a nyitásra, a sportra pedig egyre több magyar kap rá évről évre.

Aki szeretne a télen síszünetre menni, annak ebben az időszakban már el is kell kezdenie a nézelődést, a tervezgetést, mert a helyek hamar betelnek. Többféle szempont alapján választhat az ember, hova megy, de ha a legjobbat keresi, akkor az ausztriai KitzSki – Kitzbühel/Kirchbergre esik a választása.

9 fotó megtekintése

A Tirolban található pályarendszerről nem mi mondjuk hasraütés-szerűen, hogy a legjobb, hanem a skiresort.info nevű oldal, amely 1998 óta teszteli világszerte a síterepeket, és választja meg évről évre a legjobb helyeket. Értékelésük során 18 tényezőt figyelnek három fontossági kategóriában. A legfontosabb indikátorok között szerepel a síterep mérete, változatossága, a liftek és felvonók száma, a hóbiztosság és a lejtők előkészítettsége. Ezekben egyébként ötcsillagos a Kitzski, de a maradék 13 kritérium összesen megszerezhető 65 csillagából is behúzott 62-t – így lett az összeredmény 4,9 csillag.

Csak pár órára van tőlünk a világ legjobb síterepe

A több mint 200 km hosszú, 1200 méteres szintkülönbségű, 58 felvonós pályarendszer egyébként 2013 óta verhetetlen, itt tényleg nem csalódik senki. Megtalálják itt a kezdők és a családok is számításaikat, de a profik, a pályán kívül síelők (freeriderek) és a sítúrások is el tudják foglalni magukat. Még Magyarországról sem elérhetetlen a terület, Budapestről csak 620 kilométert kell autózni hozzá.

Csak pár órára van tőlünk a világ legjobb síterepe

A toplistát egyébként további tiroli helyek uralják. A 2-5. helyezettek 4,8 csillaggal az Ischgl/​Samnaun – Silvretta Arena, a Serfaus-Fiss-Ladis, a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental és a St. Anton/​St. Christoph/​Stuben/​Lech/​Zürs/​Warth/​Schröcken – Ski Arlberg síterepek. A hazai pályák közül a prímet a tavalyi évhez hasonlóan az eplényi Síaréna Vibe Park vitte, 2,6 csillaggal.

Forrás: skiresort.info
Kép(ek) forrása: Getty Images