Life Kovács Miklós 2024. 10. 25.

Újabb őrült elkapásra készül a Spacex 2025-ben

Duplázásra készül jövőre a SpaceX, a következő kísérletek során a rakéta mindkét fokozatát megpróbálják majd irányított módon, a kilövőállványzattal elkapni.

A leglátványosabban kétségtelenül a SpaceX írja az űrkutatás modern kori történetét. Az idei év több rekordot, elsőséget hozott, a kereskedelmi űrhajózásban váratlan, merész húzásaik (időnként) sikerrel zárultak. A legőrültebb lépésük is bejött: a Super Heavy nevű gyorsítórakéta, miután a sikeres kilövést követően levált az űrhajóról, visszatért az indítóállásra, és ott két robotkar elfogta azt. Akár két evőpálcika a szelet lazacot! 

Ez fontos lépés a kilövések gyakoriságának növelése felé, mert tulajdonképpen rajtra készen parkol vissza a hatalmas űreszköz, nem kell azt kihalászni az óceánból, és hosszú ideig szállítani, újra kilövési helyzetbe állítani. Elég az alapos ellenőrzés, javítás, feltöltés, és mehet újra az űrbe.

A terv akkor lesz teljes, ha mindkét fokozattal sikerül a mutatvány. A SpaceX pedig már készül is arra, hogy a Super Heavy után magát az űrhajót, a Shipet is egy darabban hozza vissza bolygónkra, és azt is robotkarokkal kapja el – írja a Gizmodo.

Ez a fokozat ugyanis a legutóbbi teszt végén is az Indiai-óceánba csapódott. Rövid időn belül kiderülhet, hogy működik-e mindkét fokozat elkapása, várhatóan novemberben  lesz még egy Starship-tesztrepülés, de a SpaceX-vezérigazgató Elon Musk szavai szerint  2025 elején megpróbálkoznának a Ship elkapásával is.

A cél a Mars

Musk végső célja egy 1000 hajóból álló flotta építése, amelyekkel kolonizálná a Marsot. Ehhez napi legalább 10 indítás szükséges a flotta összeszereléséhez és üzemanyag-feltöltéséhez. Emellett a SpaceX a NASA partnere is a Holdra történő visszatérésben, az Artemis-programban, ami szintén fontos tapasztalatokat ad majd a remélt, bár egyelőre irreális Mars-misszióhoz.

A merész kísérletek, a gyors fejlesztés eddig bejött, de ezzel együtt is sokan kritikusan viszonyulnak Must Straship-terveihez. A Mars-kolónia talán tényleg túl merész, de a Super Heavy üzembe állításával megnyílhat az út a komolyabb, nehezebb rakományok költséghatékonyabb űrbe juttatásához. Ugyanez már menetrendszerűen megy a Falcon-9-es rendszerrel, ami épp tegnap volt túl a századik sikeres kilövésen az idei évben. 

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: SpaceX