A World Cheese Awards a világ egyik, ha nem a legrangosabb sajtversenye. Önmagában a puszta számok elég meggyőzőek: 2024-ben 47 ország 4786 sajtját nevezték be, melyeket 40 ország 240 zsűritagja értékelt. Számít többek között a kinézet, a textúra, az aroma, az íz, valamint az érzés is, amit a sajt hagy a szájban fogyasztást követően.
A közel 5 ezer sajtból 104 kapott szuperarany minősítést, majd sorrendben arany, ezüst és bronz díjakat lehetett elnyerni a tejtermékekkel. Magyar indulója is volt a Portugáliában rendezett idei megmérettetésnek, a Breier Farm 9 hónapos Pilisi sajtja pedig aranyérmes lett.
A Pomázon készülő termék különlegessége, hogy szénatejből készül: Ez nem valamiféle növényi tejet takar, hanem a tejtermelés legősibb formáját: a szénatejet adó tehén nyáron friss füvet és gyógynövényeket legel, télen pedig a lekaszált, napon szárított réti szénát kapja. Extra takarmány itt nem jön szóba, csak az, ami a legelőkön megtalálható, így ez is adja meg, milyen aromákat hordoz magában a sajt.
A győztes egyébként egy portugál sajt lett. A Queijo de Ovelha Amanteigado (vajas báránysajt) nem a hazai hátszélnek köszönheti az elsőséget, már évekkel ezelőtt elismerték a kívül keményebb, de belül szinte folyósan krémes finomságot. Mint a TasteAtlas írja, a robusztus ízéről ismert sajt egyszerre hordozza a diófélés és a csípős jegyeket, így igazi sokoldalú ínyencségnek mondható. Készítésénél csakis a legjobb minőségű tej jöhet szóba, de figyelnek a tradicionális, kézműves technológia megőrzésére és a fenntarthatóságra is.