Life Fehér Patrik 2025. 02. 17.

Gyerekek székletéből készítenek alkoholos italt

Eléggé elvetemültnek tűnik a ttongszul, sokan undorodnak is tőle, de a koreai hagyományos orvoslás része az ital, és elvileg nem veszélyes.

Mi, magyarok közmondásosan is tudjuk, hogy mindenből lehet alkoholos italt készíteni, az azonban talán senkinek nem jutott még eszébe, hogy abból csináljon valamit, amit egyébként a WC-n lehúzna. Kelet-Ázsiában, azon belül is Kínában, Koreában, Japánban és Tibetben azonban több helyen is alkalmazzák – pontosabban inkább alkalmazták – ezt a hagyományos orvoslásban.

Ilyen ital a ttongszul is. A 9 százalékos alkoholtartalmú koreai ital 4-7 éves gyerekek székletéből készül, melyet először 3-4 napra lefagyasztanak, majd vízzel kevernek össze. Ezt követően kisebb adagokra osztják, és elkezdik erjeszteni. A folyamat sokak szerint talán még büdösebb is, mint a széklet, de ezzel a procedúra még közel sem ér véget.

A vizes-kakis keveréket ugyanis rizzsel és élesztővel keverik össze. Itt a rizsnek fontos szerepe van, ugyanis gluténmentes verziót is használnak a magasabb fehérjetartalom miatt, ami az erjedési folyamatot segíti. Az ital vélt gyógyhatásához viszont a hagyományos rizs tesz hozzá, onnan jön a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás.

Ez az egyveleg hagyományosan agyagedényben érik még legalább hét napot. Hőmérsékletét rongyok, takarók segítségével 30-37 Celsius-fokon tartják: ez is kell a tökéletes erjedéshez, ugyanis ha nem megy maradéktalanul végbe a folyamat, veszélyes italt kapunk. Ha minden rendben van, a két rétegben leülepedő, felül sárgásbarna ital készen áll a fogyasztásra. Csoda azonban, ha meg tudja valaki inni az ilyenkor is gyomorforgatóan büdös italt, melyet leginkább a rizsborhoz hasonlítanak.

Napjainkban leginkább épp a gyomorforgató mivolta miatt kerül már csak elő a ttongszul, de azért a koreai hagyományos orvoslást elmélyülten követő és használó szakemberek készítenek még ilyen italokat.

Forrás: Disgusting Food Museum
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images