
Mi, magyarok közmondásosan is tudjuk, hogy mindenből lehet alkoholos italt készíteni, az azonban talán senkinek nem jutott még eszébe, hogy abból csináljon valamit, amit egyébként a WC-n lehúzna. Kelet-Ázsiában, azon belül is Kínában, Koreában, Japánban és Tibetben azonban több helyen is alkalmazzák – pontosabban inkább alkalmazták – ezt a hagyományos orvoslásban.
Ilyen ital a ttongszul is. A 9 százalékos alkoholtartalmú koreai ital 4-7 éves gyerekek székletéből készül, melyet először 3-4 napra lefagyasztanak, majd vízzel kevernek össze. Ezt követően kisebb adagokra osztják, és elkezdik erjeszteni. A folyamat sokak szerint talán még büdösebb is, mint a széklet, de ezzel a procedúra még közel sem ér véget.
A vizes-kakis keveréket ugyanis rizzsel és élesztővel keverik össze. Itt a rizsnek fontos szerepe van, ugyanis gluténmentes verziót is használnak a magasabb fehérjetartalom miatt, ami az erjedési folyamatot segíti. Az ital vélt gyógyhatásához viszont a hagyományos rizs tesz hozzá, onnan jön a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás.
Ez az egyveleg hagyományosan agyagedényben érik még legalább hét napot. Hőmérsékletét rongyok, takarók segítségével 30-37 Celsius-fokon tartják: ez is kell a tökéletes erjedéshez, ugyanis ha nem megy maradéktalanul végbe a folyamat, veszélyes italt kapunk. Ha minden rendben van, a két rétegben leülepedő, felül sárgásbarna ital készen áll a fogyasztásra. Csoda azonban, ha meg tudja valaki inni az ilyenkor is gyomorforgatóan büdös italt, melyet leginkább a rizsborhoz hasonlítanak.
Napjainkban leginkább épp a gyomorforgató mivolta miatt kerül már csak elő a ttongszul, de azért a koreai hagyományos orvoslást elmélyülten követő és használó szakemberek készítenek még ilyen italokat.