
Az ókori történelem talán legrejtélyesebb emléke a különféle eljárásokkal tartósított emberi test, vagyis a múmia. Erről joggal ugrik be elsőként az ókori Egyiptom, ahol a XVIII-XXI. dinasztiák korában teljesedett ki a balzsamozás szokása és eljárása. Az Óbirodalom idején (i.e. 28-22. század) csak a fáraónak volt joga a balzsamozás rítusára, később aztán a tisztségviselők, majd még később a parasztok és kézművesek is részesülhettek ebben a kegyben.
Ezek a testek pedig még mindig kérdéseket vetnek fel, igaz, válaszokat is adnak a korabeli életről. Érdekes kérdés a múmiák árasztotta szag is, melyet most egy friss kutatással vizsgáltak meg, és jutottak meglepő eredményre.
A Kaliforniai Egyetem és a Ljubjanai Egyetem szakemberei kilenc múmiát vizsgáltak meg ebből a szempontból, és bár a szaguk nem volt egyforma, összességében mindegyiket fás, fűszeres és édes illat jellemezte, írja a BBC.
A halottakhoz alaphangon pokoli bűzt kapcsolnánk, és a filmek is általában valamilyen kellemetlen, ártó kigőzölgést társítanak a múmiákhoz. A valóság azonban ennek pont az ellenkezője. A mumifikálás célja a test és a lélek megőrzése volt a túlvilágra, ehhez pedig illatos olajokat, viaszt és balzsamokat használtak fel nagy szakértelemmel.
Édes, fűszeres illat árad szarkofágokból a tudósok adatai szerint. (Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)
Az eljárás során a kipucolt testüreg és a zsigerek fertőtlenítése pálmaborral és különböző fűszerekkel történt. Ezt követően a testet szilárd halmazállapotú nátronlúgba tették, majd olajjal és gyantával kezelték, s végül szalagokkal négy kanópuszedénybe helyezték.
Ám egy múmiából illatmintát venni nem is egyszerű feladat, a szakembereknek a szarkofágok belsejéből kellett “szippantani” egyet, természetesen a múmia állagának megőrzésével. Ehhez egy apró csövet helyeztek a szarkofágba, így invazív fizikai mintavétel nélkül, gázkromatográfiával tudták elkülöníteni a szagösszetevőket.
Ezeket a mintákat elemezve vegyi úton újra tudták alkotni a jellemző aromákat, illatokat. A kutatás célja az ismeretterjesztés is volt, így a kikevert összetevőkkel bárhol előállítható a múmiák fás, fűszeres, édes, dohos illata.