
Ilyen például a “kígyóbor”, ami nem azért kapta a nevét, mert megmarja az agyad, hanem szó szerint tényleg kígyó van benne.
Thaiföld, Korea, Laosz, de legfőképpen Vietnam területén ugyanis halott kígyót gyömöszölnek az üvegekbe, így születik a kígyóbor. Nyugati elnevezései ellenére az ilyen ital nem bor, nem pálinka és általában nem is likőr, hanem jellemzően rizsbor vagy gabonapárlat.
Miért isszák egy halott hüllő levét arrafelé? Nos, a válasz nem a magasztos ízben keresendő. A kígyóbor kóstolói földes jellemzővel írták le az ízhatást, amiben a rizsbor dominál, de némi fehérjés, halas, csirkehúsos beütéssel.
Fotó: Anders Blomqvist/Getty Images
A részegség vonalán akad még egy érdekes tétel: erős idegzetűeknek való a sanghaji “részeg rák”. Igaz, ez nem feltétlen halálos, inkább gyomorforgató. A “részeg rák” Kína egyes részein népszerű étel, amely főzve vagy nyersen fogyasztott édesvízi garnélarákon alapul. A garnélát likőrbe merítik, hogy megkönnyítsék a fogyasztást, ezért a “részeg” elnevezés.
A rizsbor vagy másféle rövidital ürítésre készteti a rákokat, amelyek természetesen elkábulnak a fürdőben, és így már kevésbé kapálózva viselik el pusztulásukat a fizető vendég szájában. Szerencsére van kevésbé vad recept, amely szerint az alkoholos fürdő után rövid ideig forró vízben főzik meg őket.
Arrafelé elég erős becsípődés a még mozgó, félig élő lények rágcsálása. A szannakdzsi néven ismert étel dél-koreai kuriózum. Az elkészítése során a frissen kifogott fiatal polipot leölése után azonnal darabokra vágják, majd nyersen, szezámolajjal meglocsolva teszik a vendég tányérjára.
Fotó: Getty Images/bong hyunjung
A darabok ekkor még mozognak, az idegrendszerben keringő jelek még mozgatják az izmokat, ami életveszélyes is lehet. A tapadókorongok még sokáig kifejtik szívóhatásukat, és könnyen hozzátapadnak akár az emberi torokhoz is.
Aki gyorsan eszik, és nem rágja szét alaposan a falatot, akár meg is fulladhat. Ez valós veszély, több haláleset is történt már a tradicionális fogás elfogyasztása közben.