
Korábban a First Class már beszámolt arról a Dél-Koreában terjedő trendről, hogy egyre többen kavicsot választottak “háziállatként”. A színes kővel nem kell sokat foglalkozni, és sokaknak segített, segít a magány és az elszigeteltség leküzdésében.
Valami hasonló zajlik Kínában is, ám az ottani fiatalok a kovásznevelgetésben látják a stressz leküzdésének eszközét. Igen, arról a kovászról van szó, amihez liszt, víz és esetleg némi cukor kell.
De miért éppen ez emelkedett ki a furcsa lelki társak közül? “Nem kell megsétáltatni, nem hagy piszkot, nincs vele gond és könnyű rá vigyázni” – foglalta össze egy felhasználó egy, a kovásztartóknak dedikált fórumon. Mindezeken felül a kovász egy kicsit élőbb, hiszen gázokat ereget és alakot vált. Megszabadulni is könnyű tőle, ha ráun az ember, hiszen liszttel összekeverve akár gőzgombóc – és persze kenyér – is készíthető belőle, írják.
Kínai kutatók szerint a fiatalok újfajta házi kedvence leginkább azért terjedt el, amit maguk az érintettek is kiemeltek: nincs vele gond, és nem igényel komolyabb foglalkozást. A kovász és társaik mindig, minden körülmények között ott vannak társként, nem viselkednek kiszámíthatatlanul és nem betegek sem lesznek.