Life Kovács Miklós 2025. 06. 28.

Tojásnak tűnik, de teljesen más ez a luxusárban mért konyhai különlegesség

Külsőre egy megkövült dínótojást látunk, pedig ez a világ egyik legkülönlegesebb sófajtája, amit hosszú, izzadtságos munkával állítanak elő

A Fülöp-Szigetekhez tartozó Bohol szigetén készülő Asín Tibuók nevű sófajta egy megkövült tojást idéz: szabálytalan palástrétegei, szürkésfehér mészkérge alatt egy masszív, körülbelül kilós, nyers sógömb rejtőzik.

Hogy mitől ennyire értékes és ritka az Asín Tibuók, azt elsősorban különleges előállítási folyamata magyarázza. A folyamat bonyolultsága, időigényessége és az elkészíthető só mennyiségének korlátai miatt éves szinten alig néhány száz darabot sikerül előállítani. Az elkészítése decembertől májusig tartó, sószezonként ismert időszakban lehetséges csak, amikor a tengervíz sókoncentrációja a legkedvezőbb.

A különleges sógolyók előállítása bonyolult és gondosan felügyelt folyamat, mely során a helyiek kókuszhéjakat sós vízben áztatnak, majd napokig szárítanak és égetnek. Az így keletkező hamun keresztül szűrik át a tengervizet, majd a koncentrált sóoldatot speciális, agyagból készült edényekben főzik hosszú ideig. Ahogy a víz elpárolog a kis edényekből, úgy kell mindig újra tölteni, míg valakinek a tüzet is táplálni kell. Mindezt a trópusi hőségben, hosszú órákon át.

A hosszú munkaórák eredménye a sótojás. (Fotó: Lokalpedia/WikimediaCommons)

A hosszú munkaórák eredménye a sótojás. (Fotó: Lokalpedia/WikimediaCommons)

 A végeredmény egy kemény, szabálytalan formájú gömb, melyet vastag, hamu- és mészkőréteg burkol, ami miatt valóban a dinoszaurusztojásokhoz hasonló látványt nyújt. Ez több mint fűszer, a só íze teljesen egyedi, a különleges aroma a hosszan tartó égetési folyamatból és a speciális érlelési módszerből származik, melynek eredményeként nemcsak a látvány, hanem a só ízvilága is különleges élményt nyújt.

Az Asín Tibuók ezen túl kulturális örökség is, mely a Fülöp-szigetek gasztronómiai történetének része. Olyannyira, hogy a nemzetközi Slow Food mozgalom az „Ark of Taste” nevű programjában veszélyeztetett kulináris értékek között tartja számon. Míg Magyarországon egy kilogramm egyszerű asztali só pár száz forint, addig egyetlen Asín Tibuók sótojás ára nem ritkán meghaladja a 130 dollárt, ami körülbelül  40-45 ezer forintnak felel meg. 

Így ha valaki nemcsak fűszert, hanem valódi luxust, történelmet és egyedülálló ízélményt keres, akkor az Asín Tibuókban biztosan megtalálja azt, amire vágyik.

Forrás: Business Insider
Kép(ek) forrása: Lokalpedia/WikimediaCommons