Life Kovács Miklós 2025. 07. 08.

Akár egy műtő, olyan modern eperfarm épül Angliában

A Dyson márkanevet hallva a modern porszívók jutnak eszünkbe, de a cég egészen meglepő területen is fejleszt, méghozzá a mezőgazdaságban.

A “porszívókirály” James Dyson most egy egészen új területen kamatoztatja gyártási tapasztalatait: a mezőgazdaságban. Egy új videó bepillantást enged a vállalat lenyűgöző vertikális farmjába, amely 1 225 000 eperpalántának ad otthont, és bemutatja, hogyan lehet sci-fi-filmekbe illő módon édes szamócát termelni. 

Az angliai Lincolnshire megyében található a Dyson hatalmas üvegháza. A létesítmény belsejében gigantikus, egyenként körülbelül 500 kg-os kerekek tartják az eperpalánták sorait, amelyeket lassan forgatnak, hogy minden növény optimális mennyiségű napfényhez jusson.

Akár egy műtő olyan modern eperfarm épül Angliában

A sorok között UV-fényt kibocsátó robotok cirkálnak, amelyek elegendő sugárzásnak teszik ki a növényeket ahhoz, hogy elpusztítsanak minden penészgombát, ami a leveleken megtelepedne. Eközben egy másik automata hasznos rovarokat – például katicabogarakat – enged a palántákra, hogy biológiai úton semmisítsék meg a levéltetveket és más kártevőket.

Amikor az eprek megérnek a szüretre, a munkát 16 robotkar végzi, amelyek elképesztő finomsággal, egyenként csípik le a gyümölcsöket a szárról. Maga James Dyson szerint a robotok egyetlen hónap alatt 200 000 epret takarítottak be.

Akár egy műtő olyan modern eperfarm épül Angliában

A növényeket tartó óriáskerekek 24 méter hosszúak és 5 méter magasak, ami Rob Kyle, a Dyson egyik mérnöke szerint “a legnagyobb szerkezet, amit a Dyson valaha épített”. Azon túl, hogy kisebb helyen több növényt tudnak termeszteni, a Dyson üvegháza számos más trükköt is bevet a hatékonyság növelése érdekében.

A létesítmény energiaellátását egy helyi, anaerob baktériumokkal működő erjesztő biztosítja, ezzel termelik a biogázt, amit turbinákban felhasználva termelnek elektromos áramot. A folyamat során keletkező felesleges hőt az üvegház fűtésére használják. A rothasztás mellékterméke, az úgynevezett “fermentációs maradék” pedig szerves trágyaként kerül vissza a földekre.

A növények öntözéséhez a 760 méter hosszú üvegház tetejéről összegyűjtött esővizet használják. A létesítmény évente 1250 tonna eper termelésére képes. A termesztési rendszer a lehető legnagyobb mértékben a természetes fényre támaszkodik, és csak kiegészítő forrásként használ minimális mennyiségű mesterséges világítást.

További előny, hogy mivel az epret az Egyesült Királyságban termesztik és forgalmazzák, jelentősen kevesebb a szállítás energiaigénye és környezetterhelése, és akkor is elláthatják a piacot, amikor a gyümölcs az ország éghajlati adottságai miatt a hagyományos, szabadtéri termesztési szezonon kívül már nem lenne elérhető.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Dyson