Life Kovács Miklós 2025. 08. 13.

Ezért nem jó ötlet a felbontott konzervet hűtőbe rakni

Mire számíthatunk a sietve hűtőbe dobott nyitott konzervektől? Komoly bajt nem okoznak, de a pazarlás egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető.

Próbálunk tudatosan étkezni, egészségesen élni, de a rohanás néha felülírja a szabályokat. Néha előfordul, hogy félbehagyott konzervek, üdítősdobozok kerülnek nyitva a hűtőbe, amikről megfeledkezünk.

Mi történik, ha véletlenül megfeledkezel a legutóbbi pizzasütéskor kinyitott articsóka- vagy kukoricakonzervről, és napokig a hűtőben hagyod?

Ez egy olyan konyhai baki, amivel szinte mindenki tud azonosulni. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint van némi mozgásterünk. „A fel nem használt konzervétel a dobozában is hűthető, de az optimális minőség és íz megőrzése érdekében tegyük el a nem használt adagot élelmiszer-biztonságos üveg- vagy műanyag edénybe. Négy napon belül használjuk fel” – jegyzi meg az ügynökség a honlapján.

A legtöbb konzervdoboz manapság belső műanyag védőbevonattal készül, amely elválasztja a dobozt magától az ételtől az élelmiszerbiztonság javítása érdekében.

Azonban a Science tudományos folyóirat egy 2020-as cikke szerint az acéldobozok körülbelül 10 százaléka és az összes alumíniumdoboz mintegy fele tartalmazott a bevonatában nyomokban BPA-t (biszfenol-A), egy epoxigyantában és polikarbonát műanyagban található vegyületet.

A BPA-nak való hosszan tartó kitettséggel összefüggő egészségügyi kockázatok közé tartozhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és egyéb betegségek.

Tehát az óvatosság jegyében érdemes lehet BPA-mentes bevonattal ellátott konzerveket keresni, vagy főzés után rászánni a pancsolásra pár percet, és a maradék ételt, folyadékot a nyitott konzervekből egy jól zárható üveg- vagy BPA-mentes műanyag edénybe áttölteni.

Az ízlelőbimbóid (és valószínűleg a gyomrod is) hálásak lesznek ezért az apróságért.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Benne Ochs/Getty Images