Life Fehér Patrik 2025. 11. 19.

Megvan, kik sütik idén a legfinomabb bejgliket

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Mutatjuk a győzteseket!

Az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek sikerét követi a Magyar Cukrász Ipartestület által idén immár hatodik alkalommal kiírt Év Bejglije-verseny, melyben nemes egyszerűséggel azt keresik, kik csinálják a hagyományos karácsonyi süteményt a legfinomabban. A cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára létrehozott verseny célja a minőségi bejgli közelebb hozása a fogyasztókhoz, mindezt azonban úgy teszik, hogy megőrzik a hagyományos értékeket is.

Ennek megfelelően például csak három kategóriában, hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Az utóbbi természetesen több mozgásteret enged, különleges vagy vegyes töltelékű bejglikkel lehetett nevezni, de fontos szempont volt, hogy a jelleget meghatározó alapanyagok szerepeljenek a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a gesztenye, a dió, a mák, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, különféle olajos magvak, tej és tejtermékek.

A három kategóriában idén rekordszámú, összesen 59 bejglit kóstolt és értékelt a zsűri, melyben főként szakértők ültek. Mutatjuk is az eredményeket!

Hagyományos diós kategória:

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Jókai Zsuzsanna – Prim Cukrászda & Café, Szekszárd
Ezüstérmes: Balogh László – Kézműves Cukrászda, Gyula
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Hagyományos mákos kategória:

Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Márkus Beáta – Bejó Cukrászda, Békéscsaba
Ezüstérmes: Novák Ádám – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Bronzérmes: Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár

Ínyenc kategória:

Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Sütőtökvarázs – Kimberger Lili Ágnes – Mák Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Ezüstérmes: Csodalámpás bejgli – Szikszai Krisztián – Ildikó Cukrászda, Szarvas
Bronzérmes: Mokka dió – Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Kiss Károlynét a több kategóriában is dobogós helyezésének, és ezzel a legmagasabb összpontszámának köszönhetően nívódíjjal is kitüntették.

A legjobb alkotások az alábbi képre kattintva tekinthetőek meg galériánkban!

8 fotó megtekintése
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület
Ajánlott videó