Magic Fehér Patrik 2023. 02. 09.

Könnyen átveri a magyarokat a mesterséges intelligencia

Egy kvíz rámutatott arra, hogy a magyarok nem feltétlenül tudják megállapítani, hogy egy adott képet hús-vér ember, vagy a mesterséges intelligencia készített.

Több mint 2100-an töltötték ki egy budapesti marketing ügynökség kvízét az elmúlt napokban, amelyben mesterséges intelligencia (AI) által készített képeket kellett kiszűrni. Az online teszten mindössze a kitöltők 3 százaléka teljesített hibátlanul. A kvízt készítő Precess.hu egyik alapítója, Holics Szilvia elmondta: a játék célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen területeken jelentek meg az elmúlt hónapokban képgenerátorokkal gyártott tartalmak. A kísérletben többek között régi családi fotókról, egy tájképről, Elvis portréjáról, Botticelli és Picasso egy-egy klasszikus festményéről, illetve egy logóról kellett eldönteniük a játékosoknak, hogy gépi intelligencia által generált vagy ember készítette képet látnak-e.

Vajon melyik az igazi sivatag? Ebben az esetben egyik sem: mindet a mesterséges intelligencia alkotta

Vajon melyik az igazi sivatag? Ebben az esetben egyik sem: mindet a mesterséges intelligencia alkotta

“A kvízzel kapcsolatban hozzánk beérkező kommentek azt mutatják, hogy akik jól ismerik a képgeneráló AI-alkalmazásokat, rendre alábecsülték a várható eredményeket, és túlságosan könnyűnek találták a feladatokat” – idézi az oldal közleménye a szakembert.

A résztvevők több mint 23 ezer alkalommal hoztak döntést tizenegy különböző képpárról, a helyes válaszok aránya 65 százalékos volt. Ez első pillantásra nem rossz eredmény, de ha figyelembe vesszük, hogy a kitöltők tudatában voltak annak, hogy mesterséges intelligenciát teszteltetünk velük, akkor aggasztóan magas a hibaarány. “Ha nem tudtam volna, hogy a mesterséges intelligencia nyomait kell keresni, akkor fogalmam sem lett volna a legtöbb képnél, hogy mi az eltérés” – fogalmazta meg benyomásait az egyik kitöltő. A képeket a népszerű Midjourney és az OpenAI DALL·E 2 alkalmazásával készítették.

Könnyen átveri a magyarokat a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia által gyártott fotókat a technológia fejlődésével egyre nehezebb lesz felismerni, de a teszt készítői szerint a vizuális műveltség jelentős segítség lehet. Erre vezették vissza azt, hogy többeknek is furcsa érzésük támadt a generált képek láttán, de ennek okát nem tudták pontosan megfogalmazni. Ezt támasztja alá egy másik egy másik vizsgálatuk, ahol azt tapasztalták, hogy fotósok, grafikusok és vizuális művészeteket oktató tanárok lényegesen hamarabb gyanút fogtak, holott a kísérletben résztvevők eredetileg nem tudták, hogy a véleményezésre kapott képek között generáltak is vannak.

Egyik Elvis sem igazi

Egyik Elvis sem igazi

Néhány ajánlást megfogalmaztak azzal kapcsolatban, milyen gyanús jelekre érdemes figyelni, ha ki akarja valaki szúrni a mesterséges intelligencia által generált alkotásokat, képillusztrációkat. A közlemény szerint az alábbi jelek lehetnek árulkodóak:

  • Túl tökéletes kép, túl éles, túltelített színek.
  • A szemek, tekintetek valószerűtlensége.
  • Kezek, ujjak, lábak összemosódnak, több vagy kevesebb van belőlük.
  • Furcsa formájú fülek.
  • Nem megfelelő irányból vetülő árnyékok, furcsa fények.
  • Értelmetlen betűsorok felbukkanása a képeken.
  • Nem érvényesülnek a fizika törvényszerűségei.
  • Eltérő történelmi korokhoz tartozó motívumok, tárgyak felbukkanása egy képen.
Ezek sem Picasso festményei

Ezek sem Picasso festményei

Az ezen a linken elérhető tesztet mi is kitöltöttük, a 11 párnál 9-szer találtuk meg az AI által készített képet.