Magic Kovács Miklós 2023. 02. 09.

Saját világát faragta ki egy domb gyomrában az idős szobrász

Ra Paulette egy Új-Mexikóban élő amerikai barlangszobrász, aki egészen megdöbbentő színvonalra emelte a barlanglakások kialakítását. Nem kevés idejébe, energiájába telt, de a végeredmény egyszerűen lenyűgöző.

Míg a barlanglakás fogalma általában a sötét, koszos, hegyoldalba faragott menedéket jutattja eszünkbe, addig a 82 éves férfi alkotásai egész új szintre emelték a műfajt. Paulette évtizedeket töltött azzal, hogy bonyolult barlangokat, szentélyeket faragjon az új-mexikói Ojo Caliente közelében lévő homokkő dombok gyomrába.

Kotrómunkásként dolgozva fedezte fel saját tehetségét. az első alkotását 1987-ben készítette el, mely mára már igazi turistalátványosság lett. A művész a természetből nyert ihletet, az organikus elemekre építette formavilágát.

Saját világát faragta ki egy domb gyomrában az idős szobrász

Nem tanult építészetet, szobrászatot, minden fogást önállóan, autodidakta módon sajátított el, és a napjainkra hatalmas komplexumot, a gigászi faragásokat mind kézi szerszámokkal, csákányokkal, vésőkkel alkotta meg. Az 1980-as évek óta 14 barlangot díszített fel a  szobrász, egy-egy lenyűgöző alkotás elkészítése általában minimum 1, de akár több évet is igénybe vehet a helyszín méretétől és a minták bonyolultságától függően.

Saját világát faragta ki egy domb gyomrában az idős szobrász

Bár az általa kialakított terek a föld alatt helyezkednek el, a művész különfböző kürtőket váj a felszínre, amelyeken besüt a nap, és érdekes fényjátékkal ad még egy vizuális réteget az összhatáshoz.

Saját világát faragta ki egy domb gyomrában az idős szobrász

Jeffry Karoff dokumentumfilmes éveken keresztül követte, rögzítette Paulet munkásságát, miközben forogtak a kamerák, és rögzítették idősödő expresszionista munkáját. A filmet Oscar-díjra is jelölték: