Magic Kovács Miklós 2023. 02. 20.

Az egyiptomi piramisokkal vetekedő építkezés indul Szaúd-Arábiában

Újabb gigantikus építkezési projekt körvonalazódik Szaúd-Arábiában, a Mukaab nem magasságával, hanem nyers méreteivel, kiterjedésével tör majd új rekordra.

Szaúd-Arábia áll a 22. helyen a globális GDP-termelési rangsorban, a 30 milliós ország évente 307 milliárd dollárt termel, főként a föld alól előtörő olajból. Ezt a függőséget érdekes módszerrel akarják enyhíteni, Dubaj példáját követve gigantikus építkezésekben gondolkodnak, és minden eddiginél szédítőbb, drágább projekteket villantanak fel a nagyvilágnak. 

Olajfúró toronyra terveznek vidámparkot, lassan haladnak a világ legmagasabb épületével, a kilométernyire égbe nyúló Dzsidda toronnyal, ugyanakkor a Föld legnagyobb szállodáját is szeretnék megépíteni, nem beszélve a sivatagba tervezett 170 kilométer hosszú felhőkarcoló sávról. 

Ezekből eddig kevés valósult meg, de az ötleteléssel ennek ellenére nem állnak le. Most a főváros, Rijád központjától északnyugatra épülő 19 négyzetkilométeres, modern üzleti negyedbe terveznek egy bitang nagy kockát felhúzni. Igen, ennyi az ötlet, a Mukaab egy 400x400x400 méteres, látóhatárt beterítő masztodon, ami akár lehetne piramis alakú is, de azt már lenyúlták az egyiptomiak. 

A kocka alakú épületet háromszög alakú formákból álló homlokzat borítja majd, kétmillió négyzetméteres belterében üzletek, kulturális és turisztikai központok kapnak helyet, ide tényleg minden befér majd. Ezek mellett a Mukaab lakóépület, irodaház, szálloda, múzeum és pláza funkciót is betölt majd. 

Amit a videó ezen felül ígér, az rendkívül érdekes. Maga a beltér nem a szokásos kialakítást követi, a kocka inkább csak egy borítás, aminek belsejében egy külön ökoszisztéma üzemel majd, az égboltot helyettesítő, állandóan változó felülettel, nagy, nyílt terekkel, hologramokkal, és egyéb rendkívül futurisztikus ígéretekkel.

Kép: New Murabba: the new horizon for Riyadh

Kép: New Murabba: the new horizon for Riyadh

Ha minden igaz, az építkezést 2030-ra fejezik be, de a legmagasabb épületnek ígért Dzsidda toronynak is elvileg 2014-re kellett volna elkészülnie, de 2017 óta csak áll a munka, a torony csupán egy betontorzó a sivatagban.

forrás: archinect.com