Magic Kovács Miklós 2023. 03. 05.

Meglepő helyen áll a világ jelenleg legdrágábban kínált ingatlanja

Az Egyesült Királyságban - de egészen különleges helyen - fekvő birtok ékköve az 1818-ban készült 40 hálószobás kastély. Ma már nyolcautós garázs és teniszpálya is része a tóparti rekordernek.

A tóparton álló, egyszerűen csak Holme néven emlegetett rezidenciáért könnyfakasztó összeget, 250 millió angol fontot (107 milliárd forint) kérnek – írta a Financial Times. Az eddigi csúcstartót szintén a brit piacon adták el, Knightsbridge területén a 2-8a Rutland Gate elnevezésű britokért végül 82 milliárd forintot fizetett az új tulajdonos. 

A kétemeletes épület története egészen a 19. századig nyúlik vissza, James Burton angol építész ekkor tervezte meg a csodás lakhelyet fia, Decimus Burton számára. Az 1818-ra elkészült építmény 40 hálószobával és 2700 négyzetméter laktérrel rendelkezik, amihez nyolc garázs, teniszpálya, szauna, komolyabb vacsorák lebonyolítására is alkalmas szalon tartozik. A birtok maga 1,6 hektár nagyságú, ami az angol vidéken aprónak számít. 

London legszebb részén egy ilyen birtok, hattyúkkal, tóval, 19. századi kastéllyal 107 milliárd forintot ér (fotó: Wikipedia Commons/Justinc

London legszebb részén egy ilyen birtok, hattyúkkal, tóval, 19. századi kastéllyal 107 milliárd forintot ér (fotó: Wikipedia Commons/Justinc

Csakhogy ez a birtok nem valahol York megye eldugott sarkában található, hanem London belterületén. Sőt, a belvárosához közeli Regent’s Parkban. A kastély egyike annak a maroknyi háznak, amely ezen a pazar, természetes területen található. 

Az elérhető információk szerint Szaúd-Arábia királyi családja birtokolta az ingatlant 1998 óta, de egy szabad szemmel jól látható, 150 millió font értékű kölcsön lejárta miatt most kénytelenek értékesíteni az ingatlant. 

forrás: Robb Report, nyitókép: Getty Images