Magic Fehér Patrik 2023. 03. 31.

Már a látványa is szédítő ennek az egyedi csúszdának

Nincs még egy ilyen csúszda Európában: a szerkezet menet közben forog, mérnöki szemmel nézve is csodálatos alkotás.

A legtöbb aquapark időről időre megpróbál valami új attrakciót felvonultatni, hogy azok a vendégek is újra ellátogassanak hozzájuk, akik a csúszdák minden centijét ismerik már. Nem kivétel a sorból a lengyelországi Aquapark Reda sem, bár ők valami olyat tettek le az asztalra, ami könnyen lehet, hogy évtizedekre bebetonozta pozíciójukat a legjobb látványosságok között.

A Budapesttől 11 órányi autóútra, a Balti-tengertől egy köpésre található fürdő még 2020-ban nyitotta meg az AquaSpinner nevű csúszdáját, mely kívülről egy csúszdaelemekből összeállított keszekuszaságnak tűnik, ami forog. Először amikor megnéztem, azt hittem, hogy ez nem több egy jópofa csúszdainstallációnál, ami körbeforogja az egyébként teljesen hagyományosan haladó csövet. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

8 fotó megtekintése

Ha közelebbről megnézzük a képeket, illetve néhány belső kamerás felvételt, akkor kiderül, hogy az AquaSpinner forgó csúszdáiban tényleg közlekednek adrenalinkereső emberek. A körbeforduló csúszdában ingaszerűen előre-hátra csúszkálgatnak a gumiban ülők, egészen addig, amíg a tekervényből ki nem érnek a hagyományos csúszdaszakaszra, ahol már megállás nélkül suhannak az érkezőmedence felé. Az előre-hátra csúszkálás során a négyfős csúszdagumi akár 40 km/órás sebességig is gyorsulhat, időnként pedig úgy érezheti magát a benne ülő, mintha a súlytalanság állapotába került volna.

Maga a tekervény 30 méter magas, és percenként két fordulatot tesz meg. Ilyen típusú csúszdából mindössze kettő van a világon: mindkettőt egy német csúszdaépítő cég készítette, ám a weboldalukon nincs arról információ, hogy a másik hol található. Egy azonban biztos: nem Európában.

Forrás: Aquapark Reda