Magic Kovács Miklós 2023. 05. 17.

Ínyenceknek való kuriózum a madárfészekből készült leves

Kína konyhaművészete messze túlmutat a hazai büfék édes-ragacsos kínálatán. A több ezer éves hagyományok olyan különlegességeket termeltek ki, amit európai aggyal és gyomorral még felfogni is nehéz, nemhogy megemészteni.

Az egyik ilyen különlegesség a madárfészek felhasználásával főzött leves. Legalább 400 éve része a kínai kultúrának, a helyiek szerint szinte mindenre gyógyírt jelent, erősíti az immunrendszert és rendkívül gazdag tápanyagokban, van benne kalcium, vas, kálium és magnézium.

Alapanyagként a sarlósfecskefélék családjába tartozó szalangána fészkét használják fel, ami jellemzően fehér, de van egy még ritkább, piros változata, amit vérfészeknek neveznek. A szalangánák általában barlangokban fészkelnek, de bármilyen sötét hely megfelelő számukra, a fészkek elkészítése pedig a hím feladata. 

Ehhez pedig a szokásos sár vagy faágak helyett saját nyálukat használják. A ragacsos anyag megkeményedik a levegőn, így a fészek elég tartós a fiókák neveléséhez. 

Mivel magasra építik őket, a begyűjtés veszélyes mutatvány: hosszú, ingatag létrákon egyensúlyozva másznak fel a fészekvadászok a sötét, néha denevérekkel teli barlangok meredek falaihoz, hogy hozzájussanak a drágán értékesíthető csemegéhez. 

Thaiföld a helyszín, ahol szintén gyűjtik a fészkeket. A képen látható veszélyes, bambuszból tákolt létrákon merészkednek magasba a gyűjtők a sötétben, ami nem épp veszélytelen mutatvány (Fotó: Paula Bronstein/Getty Images)

Thaiföld a helyszín, ahol szintén gyűjtik a fészkeket. A képen látható veszélyes, bambuszból tákolt létrákon merészkednek magasba a gyűjtők a sötétben, ami nem épp veszélytelen mutatvány (Fotó: Paula Bronstein/Getty Images)

Vannak, akik leszédülve nyakukat törték, de még így is a fecskék húzták a rövidebbet. A kolóniák zaklatása miatt nagyot zuhant az egyedszám, 1957 és 1987 között Délkelet-Ázsiában 88%-kal csökkent a fecskepopuláció, javarészt a fészekgyűjtés káros gyakorlatának köszönhetően. Pont ezért ma már csak szigorúan szabályozott időszakban és mennyiségben verhetik le a fecskefészkeket a helyiek, van, ahol be is tiltották a fészekgyűjtést, máshol pedig fecskehotelt létesítettek, és próbálkoznak a mesterséges kolóniák létrehozásával.

A leszedett fészkeket még tisztítani kell főzés előtt, a madártoll nem mutat jól a levesben

A leszedett fészkeket még tisztítani kell főzés előtt, a madártoll nem mutat jól a levesben

Többek között Malajziában, Kambodzsában is vannak fecsketenyésztők, akik busásan keresnek a fészkek eladásával. A frissen leszedett fészek  tisztítás nélkül 200 ezer forintot is érhet kilogrammonként, a tisztított, jó minőségő fészkekért kilójáért pedig 600 ezer forintot is adhatnak. 

A madárfészek leves inkább zselés állagú, kocsonyás étel, enyhe ízzel., (fotó: Jonathan Wong/South China Morning Post/Getty Images)

A madárfészekleves inkább zselés állagú, kocsonyás étel, enyhe ízzel., (fotó: Jonathan Wong/South China Morning Post/Getty Images)

De milyen az íze? 

Amennyire különleges, maga az ízélmény annyira egyszerű a fészekleves fogyasztói szerint. A fészek enyhén kocsonyás állagot vesz fel a főzés során, ízprofilját legtöbben a tojásfehérjéhez érzik közel, a nyál miatt némi édeskés beütéssel. Általában valamilyen alapléhez adják hozzá, némi gomba, bambusz, rák, egyéb ízesítő társaságában.

Forrás: Insider
Kép(ek) forrása: Getty Images