Magic Fehér Patrik 2023. 05. 18.

Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW

Nem a filmek miatt látogatott el a Cannes-i Filmfesztiválra a BMW: a bajorok bemutattak egy elektromos luxusjachtot a Földközi-tengeren.

Jelenleg is zajlik a 76. cannes-i filmfesztivál, az év egyik legfontosabb filmes eseménye világpremierekkel és színészek felemelkedésével, illetve visszatérésével. A rendezvény hivatalos partnerei között a BMW is szerepel, akik ki is használták a világ figyelmét, és ők is tartottak egy bemutatót – igaz, ez nem a mozivásznakon volt látható, hanem a tengeren.

Leleplezték ugyanis a THE ICON nevű hajójukat, melyet a luxus jövőbeli megtestesítésének tartanak, természetesen fenntartható módon. A 13,15 méter hosszú járművet teljes egészében a BMW tervezte, bevonva Los Angeles-i, müncheni és sanghaji dizájnereket is. A terveket a TYDE nevű hajóépítő cég tette kézzelfoghatóvá, ők adják a két 100 kW-os motorból álló elektromos hajtásrendszert is, melynek köszönhetően 30 csomós (55,5 km/órás) csúcssebességet is elérhet a hajó. Az áramot akkumulátorokból nyeri a villanymotor, olyanokból, melyek a BMW i3 villanyautókban is megtalálhatóak. A hat pakk együttes kapacitása 240 kWh, a jacht hatótávja körülbelül 100 kilométer. A képre kattintva galéria nyílik:

29 fotó megtekintése

Amikor megalkották a THE ICON-t, mindvégig a lehető legkisebb ökológiai lábnyomra való törekvés lebegett a tervezők szeme előtt, de a luxusélményből nem szerettek volna engedni. Sokat nyertek például energiafelhasználási téren azzal, hogy hordszárnyakat (hydrofoil) alkalmaznak a hajón, azaz menet közben nem a jacht törzse töri a vizet, csak néhány relatíve vékony elem. Ezzel 80 százalékkal sikerült csökkenteni a hajó mozgatásához szükséges energiát, emellett pedig simábbá és hullámoktól mentesebbé vált a vízi utazás.

Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW

A fedélzeten található legfontosabb szórakoztatóeszköz a Dolby Atmos hangrendszer: a hajó “hangkoncepciójának” megalkotásában a híres Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer is részt vett. Az alkotók sokkal inkább a közösségi élmény erősítésére helyezték a hangsúlyt, és mindenféle technológiai varázslat helyett egy vonzó teret alkottak üvegfalakkal és művészi odafigyeléssel készített bútorokkal.

Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW

Egy helyen jelenik meg igazán a technológia, a kapitány előtt: ember és gép között egy 32 colos, 6K-felbontású, az új BMW-k infotainment-rendszerére hajazó érintőképernyő teremt kapcsolatot, melyet akár hangvezérléssel is lehet irányítani.

Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW Jövőbe mutató luxushajót tervezett a BMW

A BMW hangsúlyozta, hogy a THE ICON nem egy koncepció, ez már egy kész termék, mely készen áll a gyártásra. A luxusjacht árát nem közölte a bajor márka.

Forrás: BMW