Magic Kovács Miklós 2023. 05. 24.

A szívás nagymestere a Dyson új robotporszívója

A porszívás technikai csúcsteljesítményét akarja piacra dobni a Dyson, a 360 Vis Nav robotporszívóval, ami több területen kiemelkedik az egyszerű szöszvadászok tömegéből.

A Dyson első robotporszívója, a 360 Eye nem aratott nagy sikert, így röviddel piacra kerülése után gyorsan kivonták a forgalomból. Most a brit vállalat újra próbálkozik a 360 Vis Nav robotporszívóval, amely Ausztráliában debütált, és várhatóan idén más kontinensek nappalijaiban is megjelenik.

Bár az olyan funkciók, mint az önürítés hiányoznak belőle, a Dyson “kétszer nagyobb szívóerőt” ígér, mint bármely más robotporszívó, és a szofisztikált kamerarendszer segítségével az eltévedésétől sem kell tartani.

A szívás nagymestere a Dyson új robotporszívója

A motor fordulatszáma az előző modell 78 000 fordulat/percéről 110 000-re nőtt, ami állítólag hatszor nagyobb szívóerőt biztosít, mint amit a mezei robotporszívók tudnak. De a szívással nem merül ki a tehetsége, hisz a Dyson új gépe a kefék terén is bajnok. Háromféle kefélési funkciót tud: puha nejlonsörtéket használ a kemény padlókhoz, antisztatikus szénszálakat a finom porhoz és merev nejlonsörtéket a szőnyeghez.

Lát a sötétben, feltérképezi a szobát

A 360 Vis Nav felülre szerelt, nagy látószögű optikájával és a SLAM-technológia (Simultaneous Localization and Mapping) segítségével navigál, felismeri a tereptárgyakat, és azok alapján tájékozódik. Az előző modellnél jobb teljesítményt ígér gyenge fényviszonyok mellett, mivel a lencse körül nyolc LED-et használ, hogy jobban felismerje a tereptárgyakat, különösen sötét helyeken, például a kanapé alatt. Emellett 26 érzékelőt használ az akadályok észlelésére, így nem akad el szűk helyeken, székek lábaiban.

A szívás nagymestere a Dyson új robotporszívója

A nagy erő nagy fogyasztással is jár, ötven perc üzemidő után töltőre tolat a robot, de ugyanott folytatja a munkát, ahol abbahagyta. Természetesen a folyamat a Dyson applikációjáról vezérelhető, a robotporszívó pedig tényleg alapos munkát végez, szó szerint elmegy a falig, és a szegélyek mellől is felszívja az összes koszt. 

A 360 Vis Nav árait még csak az ausztrál piacra adták meg, ott 550 ezer forintnak megfelelő árról indul a forgalmazás.