Magic Kovács Miklós 2023. 05. 24.

Bábel-halat tenyésztenek a Metánál, de lehet, hogy Boborján lesz belőle

A Facebook új fejlesztésú, mesterséges intelligencián alapuló nyelvi modelljéről akaratlanul is a L'art pour l'art Társulat jut eszünkbe a 300 000 nyelven beszélő Boborjánnal.

A gépek lassan elérnek Boborján szintjére, és nem jelent majd nekik akadályt egyetlen emberi nyelv sem. A fejlesztők egymásra licitálnak tudásban, pontosságban,  a ChatGPT után pedig most a Meta (Facebook) villantott nagyot. A közösségi médiás gigacég már konkrét számokat is felmutatott ezen a téren, az általuk fejlesztett nyelvi modell, a Massively Multilingual Speech (MMS) 4000 nyelvet képes felismerni a beszédből, valamint 1100 nyelv esetében fel tudja olvasni a leírt szöveget. 

Persze mondani bármit lehet, Boborján például 300 ezer nyelven is beszélt:

A fejlesztés a profittermelés mellett magas fokú humanista célokat szolgál, mint a nyelvi sokszínűség megőrzése, a kihalófélben lévő dialektusok megmentése a nyelvi modell által. Pont ezért az MMS nyílt forráskódú, hogy kutatók és más fejlesztők is használhassák a rendszert munkájuk során.

Az ilyen rendszerek trenírozásához gigantikus mennyiségű adat szükséges, ám ez a holt, vagy félholt nyelveknél nem áll rendelkezésre. Így a fejlesztőknek nem volt más választásuk, egy igen széles körben elérhető, ókori szövegkönyvet vetettek be a célra, a Bibliát. 

Ennek különböző fordításait felhasználva képezték ki a rendszert, és sikerült elérniük a 4000 nyelv felismerését. Természetesen még nem tökéletes az algoritmus, vannak tévedései, félrefordításai, de a fejlesztők szerint nagyon ígéretes az irány, mert így sok, eddig kispadra ültetett dialektust be tudtak vonni a nyelvi modellbe. 

Hosszú távon pedig még impozánsabb céljai vannak a Metának. Azt akarják elérni, hogy a szintén általuk létrehozott virtuális tér egyfajta Bábel-halként működjön. Az elképzelés szerint így mindenki használhatja a beszélgetések során saját anyanyelvét, azt a szoftver azonnal a fogadó fél nyelvére fordítja majd a megfelelő pontossággal. 

A Bábel-hal

„A Bábel-hal […] kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudat alatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki Bábel-halat dug a fülébe, az azonnal megért bárkit bármilyen nyelven. A ténylegesen hallott beszédelemek dekódolják azt az agyhullámmátrixot, amelyet a Bábel-hal táplál a hordozója agyába” – részlet Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényéből

Forrás: Engadget
Kép(ek) forrása: Kovács Miklós/Midjourney