Magic Fehér Patrik 2023. 06. 07.

Így nézik a leggazdagabbak a BL-döntőt

Igazi kiskirálynak érezhetik magukat azok, akik a Bajnokok Ligája döntőjére a legdrágább belépőket váltják. Nekik már a meccs kezdő sípszava előtt órákkal elkezdődik a program.

Az európai klubfutball legfontosabb meccse minden évben a Bajnokok Ligája döntője. Idén az elmúlt évek többszöri próbálkozását követően Isztambul végre meg tudja rendezni a meccset, ahol a két főszereplő csapat a Manchester City és az Internazionale lesznek.

Az összecsapásnak otthont adó Atatürk Olimpiai Stadion 75 145 néző befogadására alkalmas, de ennél jóval többen vannak szerte a világban, akik személyesen is látnák a meccset. Tudja ezt az UEFA is, amely komoly összegekre tesz szert már pusztán a belépők árából is, nem beszélve az extra élményeket kínáló csomagról, mely a kínálat csúcsát jelenti.

A döntő helyszíne (Kép: Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images)

A döntő helyszíne (Kép: Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images)

Menjünk azonban szépen sorban. A BL-döntőre – mint a legtöbb UEFA által szervezett mérkőzésre, így az Európa-liga budapesti döntőjére is – a nézők több árkategóriájú jegy közül választhatnak. Jelen esetben négy árszintet határozott meg az európai szövetség, az összegek nem változtak a 2022-es BL-döntőhöz képest:

  • az 1-es kategória jegyei 690 euróba (255 ezer forintba),
  • a 2-es kategória jegyei 490 euróba (180 ezer forintba),
  • a 3-as kategória jegyei 180 euróba (66 ezer forintba),
  • míg a legolcsóbb, 4-es kategória jegyei 70 euróba (26 ezer forintba)

kerültek, amikor még lehetett őket kapni. Ezek egy része persze a másodpiacon végezte, ahol a jegyüzérek a többszörösét is elkérik értük – cikkünk megírásakor például 849 euróról (313 ezer forint) indultak a “legolcsóbb”, a pályától legtávolabbi helyekre szóló jegyek, nem beszélve a 3200 eurós (1,18 millió forint) indulóárral kínált 1-es kategóriás belépőkről.

A két kapu mögötti legmagasabb lelátókra kínálják a. 4. kategóriás jegyeket (Kép: Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images)

A két kapu mögötti legmagasabb lelátókra kínálják a. 4. kategóriás jegyeket (Kép: Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images)

Itt már érdemes mérlegelni, és a bizonytalan, ki tudja, mennyire megbízható jegyüzéroldalak helyett egy kicsit nagyobbra nyitni a pénztárcát. Az UEFA ugyanis kínál még mindig jegyeket, de már csak csomagban, melynek exkluzív kiszolgálás, különféle ételek és italok is a részét képezik.

Az Official Hospitality Club nevű szolgáltatást fejenként 5900 euróért (2,1 millió forintért) kínálják, ebben már benne van az 1-es kategóriájú meccsjegy is. Ehhez jár még belépés egy privát szurkolói zónának is nevezhető területre a stadion mellett, ahová a néző a mérkőzés előtt már három órával megérkezhet, de a lefújás után is eltölthet még másfél órát.

A tavalyi párizsi BL-döntő hivatalos szurkolói zónája (Kép: Boris Streubel - UEFA/UEFA via Getty Images)

A tavalyi párizsi BL-döntő hivatalos szurkolói zónája (Kép: Boris Streubel – UEFA/UEFA via Getty Images)

A klubba lépéskor rögtön itallal kínálják a vendéget, a világ legnépszerűbb fogásai mellett helyi ételkülönlegességekből válogathat, emellett tévézhet, ingyen netezhet és megkapja a hivatalos programfüzetet is, ami örökre szóló, kézzel fogható emlék lesz a napról. A jegytulajdonosok mindezek mellett még saját parkolóhelyet is igényelhetnek.

Forrás: UEFA
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Francois Nel - UEFA/UEFA via Getty Images