Magic Lencsés Csaba 2023. 06. 10.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Kézbe vettük, felpróbáltuk és most megmutatjuk nektek a BL-döntő szupersztárjainak focicsukáit. A cikk végén jön az ajándék, kettő is.

Péter az én emberem. Alkalmanként ő hordja ki a stoplisokat a magyar válogatott játékosainak Telkibe. Azt is tudja, hogy Csercseszov mester milyen színű cipőben engedi műfűre a Fradi stábjának tagjait. Plusz kapásból fújja a világ legjobb focistái által viselt csukák modellneveit akár évekre visszamenőleg. Szerintem még azt is, hogy ki milyen méretet visel, és mennyi csomóra köti a fűzőt – már ha van egyáltalán zsinór a cipőben, ez manapság nem evidencia. Péter egy élő focicipő-lexikon.

Nem is volt kérdés, hogy a Football Factor általam régóta látogatott Andrássy úti üzletének vezetője segít teljesíteni a kérésemet: mutassuk meg a First Class olvasóinak, hogy miben játszanak a Bajnokok Ligája döntőjének legnagyobb ászai a bolygó egyik legfontosabb futballmérkőzésén. Haaland, De Bryne, Gündogan, Grealish, Ederson például a Manchester Cityből, Lautaro Martinez, Lukaku és Onana az Interből.

Például ilyen intenzitással.

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

Na, nézzük meg közelről és húzzuk fel ezeket a különleges lábbeliket!

Ufó szállt le közénk

A friss rekordot (36 gól/PL-szezon) felállító norvég csatárral kapcsolatos jelzőket tartalmazó ládából kifogytak a szavak az év hatodik hónapjára, most már tudom, hogy cipője, a Nike Gripknit Phantom GX Elite FG is meghökkentően űrbéli termék…, írnám, de csak addig tűnik egyedi különlegességnek, amíg valaki sorra kézbe nem veszi a globális futballipar három uralkodójának mai csúcstermékeit. 2023-ban meglehetősen fura szerzetek a topkategóriás focicsukák.

Az eladott cipők mennyiségének a sorrendjében írva őket a Nike, az Adidas és a Puma manapság rendkívül különleges anyagokat használva, elképesztően sokszínű dizájnnal és tudományosnak hangzó marketingszövegekkel árulja a labdarúgást ilyen-olyan szinten játszóknak a lábbeliket. Az én állam 4 éve esett le, amikor az akkoriban 5 évesen igazolt egyesületi játékossá váló kisfiamnak megvettük az első teremcipőt ebben a boltban. Aztán az első műfüveset, majd az első stoplist. Meghökkentem, olyannyira mások ma ezek a lábbelik az én harminc évvel ezelőtti fekete-fehér Pumámhoz képest, amely – én legalábbis így hirdettem gyerekként – Maradona cipőjének a kisebb mása.

Ma már tudatosan és iparszerűen a sztárok cipőit árulják. A fiamnak először még 28-as méretben megvásárolt citromsárga cipőjétől kezdve a mostani arany-feketéig mindegyik éppen ugyanúgy néz ki, ugyanazt a dizájnt viseli, mint a tévében megcsodált ikonok lábán látható cipők.

Ráadásul széles rétegek számára elérhetőek, ugyanis a 2-3 havonta újraalkotott dizájnhoz különféle árkategóriás, egymáshoz nagyon hasonlító, de anyaghasználatban már eltérő cipők szériái tartoznak nagyjából 30 és 110 ezer forint közötti összegért, per pár.

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

A legalsóban játszik a Nike-kal most áprilisban nagyjából 250 millió dollárért leszerződő Erling Haaland, a csapattársai közül például Kevin De Bryne, az ellenfél Internazionale játékosai közül pedig szintén a két legnagyobb sztár: Lautaro Martinez kapitány, és a volt olasz gólkirály, Romelu Lukaku.

Ez a legalsó 107 ezer forintba kerül most, a középső 60 ezerbe, a legolcsóbb változat 34 ezerbe. Anyagban, tartásban, és tapadásban is van különbség. Csicsában kevésbé. Jöjjön a sztárok által viselt csúcsváltozat!

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

A Haalandék által viselt modellnek is létezik több változata a fémtüskéstől (felázott, nedves talajra) a magasszárúig (ezt inkább dizjánbeli különbségnek gondolom), és természetesen mindegyik megvehető teremcipőben, műfüves változatban (kb. 80 apró gumibütyökkel), és füves pályára. Plusz a méretezés 30 alatt kezdődik, hogy a legifjabb akadémisták is lábra húzhassák a tévében csodált kedvencük cipőjét. Ráadásul minden modell 2-3-4 különféle színben elérhető, vagyis összességében követhetetlenül sok változtuk van, és ugye egy Nike- vagy Adidas-szintű márkának ránézésre legalább 10 modellcsaládja elérhető. Összességében csak ebben a boltban több száz különféle focicipő vesz körül most.

Elsőként egyébként a súlyuk lepi meg az embert kézbe vételkor, jellemzően olyan 180-220 gramm közöttiek a cipők ezen a szinten, természetesen itt is súlya van a „a világ legkönnyebbje” címnek – bocs a hülye szófordulatért.

Jelenleg a Pumáé ez a cím

Csak egy pillanatra vettem kézbe a mindössze 160 grammos Puma Ultra Ultimate-et, amely jelenleg a legkönnyebb, és mint a fotó is mutatja, a Bayern-sztár Coman az egyik reklámarca. A döntősök közül pedig például Walker játszik benne. Örülök, hogy nem nyitották ránk az ajtót, mert az Andrássy útról besurranó erősebb huzatra papírlapként vitte volna tovább a szél ezt a zöldes-kékes-sárga műanyagot, olyannyira pehelykönnyű.

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

Az egy külön cikket megér majd, hogy melyik márka, kikkel – és miért velük – reklámoztatja a termékeit. Immár természetesen az NB1-ben is van személyes sportszergyártó szponzora több játékosnak (és több játékosmenedzsernek), onnan fölfelé a nemzetközi fociéletben pedig igazán érdekesek a sztárok történetei az Adidas által szponzorált, de – eddig – Nike klubmezben focizó Messitől, a Nike által szponzorált, de – a közelmúltig – legnagyobbrészt Adidas klubmezekben focizó Ronaldón át, a most Puma klubmezben focizó, és persze Nike-szponzorált Haalandig.

Ami a 160 grammot illeti, keressetek rá majd a cikk elolvasása után, hogy a kisebb napi használati tárgyaitok közül melyiknek mennyi a súlya. Mobiltelefon? Napszemüveg? Mennyit nyom a pénztárcánk? Megdöbbentően könnyű ez a cipő a 160 grammjával.

Visszatérve Haaland, Lukaku, De Bryne és Lautaro Martinez stoplisára, a cipő alapja egy zokniszerű burok, mintha egyetlen cérnából varrt szövet lenne, ezt borítja a gripknitnek nevezett sárgás, gumiszerű anyag. Ez cipő legfontosabb része, mert ez érintkezik a labdával, ezért tapadós a felülete. Az ujjbegyeknek gumis érzetet kelt.

Különleges a sarka is, amely meglepő módon puha. Péter mutatja is.

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

A többi márkánál kevésbé jellemző újítás ez a puhaság, amely így nem bántja a labdarúgó sarkát, de úgy nem töri fel a lábát, hogy közben megfelelő tartást ad.

Felvenni viszont szinte lehetetlen. Nem viccelek. Pedig alapból egy számmal nagyobbat kértem a lábamnál. Ajj, ééé, ujjujj, naaa…, hát…, pedig eleve cipőkanállal próbáltam beleerőltetni a lábamat, majd a kínlódásomat látva Péter megszólalt: elég szűk fazon, ezt nem mondtam. Már gyöngyözött a homlokom, és majdnem meghúztam a vállam, mire belepréseltem a jobbomat. Akkor viszont

mintha ráöntötték volna a lábfejemre, atombiztosan, de komfortosan feszült mindenhol, és stabilan tartotta a bokámat.

Ezt be sem kell fűzni, annyira pöpec módon eggyé vált a lábammal, az élre vasalt ingem ellenére már indultam is volna az első füves pályára vele. Jóformán csak dísz a fűzője, szükségtelennek tűnik.

Alig jött a lábamra Haaland stoplisa

Ezekben az esős hetekben joggal merülhet fel a kérdés, hogy a sáros pályákon meddig marad patyolatfehér a cipő. Természetesen semeddig. Haalandék persze zsákszámra kapják a cipőket, ő már a félidőben lecserélheti (talán a szerződése le is cserélteti vele) a koszosat újra, mi pedig, mezei labdazsonglőrök választhatunk más színt. Kék-fehérben (rózsaszín pipával) és matt feketében is elérhető ez a modell.

Apropó, fekete. Akár a nemzetközi focisajtóban is hírértékű lehetett a pocsék szezont az edzőcsere mellett unortodox belső szabályokkal megváltoztatni akaró ZTE-tulajdonos akciója. Pár hete ugyanis megtiltotta az egerszegi csapat játkosainak a festett haj mellett a cifra cipők használatát is. Péter meséli, volt is egy dühös vásárlója emiatt, de hogy pontosan kicsoda, arról itt és most nem írunk. Nyilván Nyugat-Magyarországról érkezett.

Hagyomány és magyar találmány az Adidasnál

Gündogan is elhasznál egypár cipőt a csapadékos Angliában, az biztosnak tűnik, több földes rövidgatyáról lehet fotót találni a City kapitányáról, mint piszkos csukával, pedig a Copája vonzza koszt. Hiszen így néz ki.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Gyöngyházasan, tehát ezüstösen, olykor sárgásan, vagy a fénytől függően éppen enyhén zöldesen csillogó extrém színeit leszámítva a felépítésében és anyagában ez a legkonzervatívabb cipő. Nomen est omen, ez egy Copa Pure 1. A színesebb változatai sem hivalkodóak, létezik narancssárga talppal és csíkokkal is (amit a márka egyik topnagykövete, a világbajnok Dyabala hord, például a pesti EL-döntőn is ebben játszott).

A Copa a futballvilág G-Mercedese. Évtizedek óta viszonyítási pont, folyamatosan létezik az eredetitől alig eltérő változata, amiből itt most egy műfűre ajánlott változatot mutatok.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Nagybetűs hagyomány a Copa-széria. Először is kényelmes, ebbe könnyen belecsúszik az ember lába. Aztán van nyelve, meg fűzője. És bőrből készül, nem kémialaborban tenyésztett műanyag. Évtizedekig kengurubőrt használt hozzájuk a német márka, most tértek át állatvédelmi okból a marhabőrre, ami vékonyabb valamivel, és súlyra is könnyebb. Szerencsére a legendás hurkák megmaradtak, na jó, így-úgy feltűnnek dizájnelemnek, amint a fehér modellen látható. Az ára is valamivel lejjebb van, 95 ezer forint. Igen, kedves fehércipő-fetisiszták, elérhető ez a modell is olcsóbb változatban, sajnálatos módon az már nem csillog, ha esetleg valaki igazából erre gerjedne.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Persze a dizájnversenyben az Adidas is padlógázzal száguld, a BL-döntő játkosai közül többen – így az Inter-kapus Onana is – az alábbi, alaposabb figyelemre érdemes modellt viselik. Péter szerint terjedő kedvenc a hálóőrök között az Adidas Predator Accuracy. Itt említem meg, hogy egyesek posztra keresnek cipőt náluk („én csatár vagyok, ilyen cipőt kérek”), pedig a gyártók a drágább modelleknél sem garantálják a biztos góllövést. Magyarán: nincs hátvédcipő, nincs középpályáscipő, és még csatárcipő sincs. Talajtípus szerinti kategóriák léteznek és a kivitelezés szerinti árketagóriák.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Aki eleget tett a kérésnek, és tényleg alaposan megnézte ezt a 3 képet, máris kiszúrhatott 2 igazán érdekes megoldást a Predatoron. Mindkettő a pontosabb célzást segíti a gyártója szerint.

Az elsők a cipő felületéből olyan 1-2 milliméterre kiálló, tapintásra puha gumibütykök, van vagy 100 belőlük.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Egy hírhedt és magyar vonatkozású bírósági pert kell itt és most felidéznem. Oroszi László 1995-96-ban kifejlesztett egy, az orrán sűrű gumibordázattal – úgynevezett irányítósávokkal – ellátott focicsukát, ezek a sávok a labda jobb irányíthatóságát szolgálták. A megoldást Oroszi szabadalmaztatta Magyarországon 1996-ban, sőt egész Európában, ám utóbbinál történhetett valami hiba, így a találmány nemzetközi védelme kérdéses volt.

Mit ad isten, pontosabban a globális sportcipőbiznisz, 2000-2001 körül az Adidas piacra dobta először a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt. Oroszi perre ment, és akkori áron mintegy 400 millió forintot követelt. Határon belül megnyerte a pert (és 60 milliót), azon kívül veszített. Az Adidas pedig azóta is használ hasonló megoldást különféle módokon, egy éppen kifutó modelljén egészen úgy néznek ki ezek a zöld, kiálló csíkok, mintha irányítósávok lennének.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Természetesen komoly mérnökcsapat dolgozik egyéb megoldásokon is Németországban, egy másik, tényleg teljesen egyedinek tűnő újításuk a cipő orrába épített pluszsúly fémből. A marketingeseik szerint rúgáskor a láb „húzását”, így a precízebb rúgást segíti.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Mi az a 360 fokos cipő?

Ha van játékos, aki beírta nevét a Focicsukák Történetének Nagykönyvébe, az vitán felül Jack Grealish. A Nike legnagyobb bosszúságára és a Puma legalább akkora örömére.

Még Aston Villa-kapitány korában járta be az angol bulvársajtót a sztori a Derby elleni meccsen szó szerint rongyosra foszladozott Nike Hypervenom Phantom III cipőjéről. Természetesen meg kellett magyaráznia az összecsapás utáni interjún a nem mindennapi látványt, mire azt mondta, korábban gólokat rúgott benne, szerencsehozónak tartotta, ezért hosszabb ideig nem cserélte le. Most meg atomjaira hullott meccs közben.

Nem is olyan sokkal később a Puma zsíros szerződést dugott az orra alá. Hordd a mi cipőnket, nem jársz rosszul. Szignó zárta a duplafenekű sztorit, jelenleg ezt a Puma Future Ultimate Low FG-t viseli. Ahogy csapatának kapusa, a brazil Ederson is.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Elég furcsa cipő, mintha egy darab fröccsöntött műanyag lenne az egész. Péter szerint nem véletlenül, ezt hívják 360 fokos cipőnek. Minél kevesebb az illesztés, annál kevesebb helyen szakadhat szét attól a vitathatatlanul extrém igénybevételtől, amit egy Premiere League-meccsen kap egy ilyen lábbeli. És akkor még nem beszéltünk Grealish páratlan lábizomzatáról, világelső vádlijairól.

Legmesszebbről feltűnő része puszta dizájnelemnek tűnik, ám a fel és le ugráló kék csíkról ki nem találnátok, hogy micsoda. A Puma marketingesei szerint ez a cipő egyfajta kineziológiai tapasza, amit a köznyelv tape-nek hív. A sportolók által az izmaikra tapasztott színes ragasztószalag, ami a cipőnél az oldaltartást segíti. Egy pár ebből a cipőből 88 ezer forint, természetesen van több változat, olcsóbban is elérhető.

Ez itt nem a cifraságverseny dobogósainak a fotója

Ha már idáig elolvasta valaki a cikket, megérdemel egy kis bónuszt. Oké, hogy a BL-döntő sztárjainak cipőiről szólt eddig összeállításunk, de ha már focicipős cikkel szolgálunk – ami nem túl gyakori a magyar sajtóban – , akkor vessünk egy pillantást erre a képre. Kérdésünk: mitől érdekes ez a 3 cipő?

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Helyes válasz: a viselőiktől.

Balról jobbra haladva látjuk Ronaldo, Neymar és Messi csukáit. Féléves First Class-előfizetésért cserébe várjuk a szerkesztőségbe az argentin géniusz lábbelijén a sarkától indulva a cipő egészén végig futó szöveg jelentését.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Ha esetleg mégis indítanánk csicsaversenyt a focicipők között, én az eltérő jobbossal és balossal árult Pumákat nevezném. Ezeket így lehet megvásárolni (lásd alább), és kérésre sem cserélik ki, így alkotnak egy-egy pár stoplist. Special Edition – olvasható a dobozukon, szerintem összeállításunknak ezen a pontján már mindannyiunk számára világos, mekkora gigantikus üzlet a focicipő, és ennek megfelelő erőbedobással vívják az óriások.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

A BL-döntő leghosszabb ideig látható szereplője

Két ajándékot ígértünk, megmutatjuk közelről nektek a focicsukák legközelebbi társát, a mérkőzés legtöbbet mutatott és nélkülözhetetlen szereplőjét, a hivatalos és igazi labdát. „A” labdát, amivel a döntőt játsszák.

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Alig jött a lábamra Haaland spéci focicsukája

Potom 50 ezer forint ez az a csodaszép, érdes tapintású eredeti példány a török mintákkal, de ez nem is olyan sok, ha hallgatunk Péterre. Meséli, hogy gyűjtők simán megveszik a vébék, Eb-k és BL-döntők labdáit, majd dobozostul pormentes helyre rejtik, és aztán nem csinálnak velük semmit. Az értékük ugyanis évről évre növekszik. Most éppen a 2006-os német vébé-lasztinak van nagy keresletje az eredeti ár többszöröséért, hét számjegyű összegért.

Azt nem tudjuk, mi a helyzet a cipők értéktartásával. Hogy ha betárazol most félmillióért mondjuk öt pár csukát a cikkben szereplők közül, zsírújan mennyit érnek majd ezek, amikor az unokád lesz igazolt játékos, és el kell magyaráznod neki, ki is az az Erling Haaland.

Forrás: First Class, Getty Images