Magic Kovács Miklós 2023. 06. 13.

Ezért méregdrága egy eredeti, Japánban készített szamurájkard

A popkultúra sztárja lett a japán szamurájok halálos fegyvere, amiből minden utcasarkon találhatunk egyet. Az eredeti darabokért súlyos pénzeket kérnek, nem véletlenül.

Filmek, regények, számítógépes játékok főszereplője a kultikus japán fegyver, a katana, hétköznapi nevén szamurájkard. Legendák övezik képességeit, és mivel a popkultúra része, a világot elárasztották már az olcsó másolatok. Kínai gyártású katanát szinte bármelyik nagyváros keleti negyedében leakaszthatunk, akár pár tízezer forintos áron.

Az eredeti, japán kovácsmesterek által készített darabokért viszont többet kell fizetni. Sokkal többet. Mi ennek az oka? 

Japánban mindent átjárnak a tradíciók, és ennek csúcsa a katana, amit ebben a jelenlegi formában nagyjából a 900-as évek óta készítenek. Akkoriban a fegyverkészítők számára  a fémek két különféle tulajdonságának az összekovácsolása volt a legnagyobb kihívás. Az éles penge ugyanis rideg, törik, a rugalmas anyag pedig tompa. Közelharcban viszont egy rugalmas, éles kard a legjobb, és ezt a célt végül sikerült elérniük a katanával. 

Innen indul a kovácsmester feladata, de maga a nyers fém előállítása is hősies munka, 72 órán át tartó kőkemény kihívás (Fotó: VW PICS/Universal Images Group Getty Images)

Innen indul a kovácsmester feladata, de maga a nyers fém előállítása is hősies munka, 72 órán át tartó kőkemény kihívás (Fotó: VW PICS/Universal Images Group Getty Images)

A kard így két részből áll, van egy könnyen hajló mag, a “sigane”, valamint a kemény pengerész, ami ezt öleli körül, a “kavagane”. A tökéletes egyélű kardszerkezet ez, de ilyen eredményhez óriási tudás, felkészültség kell, a történet pedig vastartalmú homokkal és szénnel kezdődik, amelyek agyagkemencében egyesülnek acéltömbökké.

Ezek a tatarakemencék, ahol még nincs szerepe a fegyverkovácsnak. A hagyományos japán olvasztókemencét agyagból építik, a levegőt fúvókák segítségével fújják be a kemencébe, a hőmérséklet közel 1300 fokot is elérhet. Itt három napon át folyamatosan dolgoznak, és a munka során 18-20 tonna alapanyagot mozgatnak meg, amiből végül a folyamatos égetés után 2-2,5 tonna nyersvasat nyernek ki. 

A katana mintázata, alakja, mérete megmutatja a mestert az alkotás mögött, minden penge egyedi. (Fotó: VW PICS/Universal Images Group Getty Images)

A katana mintázata, alakja, mérete megmutatja a mestert az alkotás mögött, minden penge egyedi. (Fotó: VW PICS/Universal Images Group Getty Images)

A fegyverkovács szerepe csak itt kezdődik, Az amorf fémdarabból sokszori átlapolással, hajtogatással és folyamatos kalapálással alakítja ki a katanára jellemző ívelt formát. Ezt a nyers pengét még hamon technikájú differenciált edzéssel alakítják a megfelelő belső szerkezetre.

Az edzéshez készül a kard agyagborítása, ezzel lehet a fémet lépcsőben, differenciálva edzeni, kemény élt, és rugalmas gerincet kialakítva. (Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images)

Az edzéshez készül a kard agyagborítása, ezzel lehet a fémet lépcsősen, differenciálva edzeni, kemény élt és rugalmas gerincet kialakítva. (Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images)

Ez adja a jellegzetes mintázatot a kard oldalán, de itt még koránt sincs kész a kard. Innen egy újabb mesterhez kerül, aki a végső polírozást és élezést végzi, de a markolat kidolgozása is külön feladatsor, amit szintén komolyan képzett kézművesek végeznek. 

A folyamat a nyers alapanyagokkal kezdett munkától a végső, használható fegyverig akár 18 hónapig is eltarthat.

Ilyen technikával is lehetne a világra önteni a kardokat, ha rengeteg katanakészítő lenne a szigetországban. A szakma azonban komoly kihívást jelent, a tanoncoknak minimum öt évig tart a penge kialakításának tanulása, és az elkészíthető kardok számát az állam is korlátozza. Havonta egy mesternél csak két hosszú pengéjű kard készülhet el, és nagyjából 180 olyam kovács van, aki képes hozni az állami szervek ellenőrzésének megfelelő minőséget. 

Tamahagane fémből készült valódi japán katana a jellegzetes mintázattal, amit a hamon edzés ad. Ezt próbálják utánozni, de az eredetit felismerik a szakértők. (Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images)

Tamahagane fémből készült valódi japán katana a jellegzetes mintázattal, amit a hamon edzés ad. Ezt próbálják utánozni, de az eredetit felismerik a szakértők (Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images)

Tehát azok a katanák, melyekkel a weboldalakon, boltokban találkozunk, javarészt másolatok. 

Az igazi, eredeti japán katana más kategória, a toki.tokyo oldalon személyesen Josihara mestertől rendelve 20 millió forintba kerül az egyedi, nekünk gyártott penge. Ez pedig már nem fegyver, hanem műalkotás. 

Minden kard egy egyedi műalkotás, amelyet úgy kell csodálni, mint egy festményt. Ahogy az acéllemezeket újra és újra egymásba hajtogatják, fadaraszerű minták alakulnak ki, és ezek a minták a kardmester ügyességével párosulva teljesen egyedi pengét alkotnak.

Fontos tudni, hogy mit kell keresni az egyes kardokban. Az olyan jellemzők, mint a penge szöge és a fém hajtogatásának módja, elárulhatják a korszakot, amelyben készült, és még azt is, hogy ki készítette. Minden apró részletet egyformán fontosnak tartanak.

Ha megnézzük, hogy az egyes pengék elkészítése hónapokig tartó munkát igényel, könnyen érthető, hogy miért van ezeknek a kardoknak ilyen magas ára. És mivel egyre kevesebb kardkészítő mester van Japánban, ezek a műalkotások csak egyre értékesebbek lesznek.

Forrás: toki.tokyo
Kép(ek) forrása: Getty Images