Magic Kovács Miklós 2023. 06. 13.

Izzad és levegőt vesz az ANDI nevű robot

Az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatásaihoz elengedhetetlen volt egy ilyen furcsa robot, ami a tudomány kedvéért képes az emberi test hőfunkcióit utánozni, és 35 különböző felülettel rendelkezik,

Egyre szélsőségesebb időjárásunk olyan kihívást jelent az emberi szervezet számára, amit még nem tapasztaltunk eddig. Ennek hatásait pedig jobb előbb egy szimulált környezetben vizsgálni, mint valódi embereken, így akárcsak a törésteszt-bábuknál, így ezen a területen is jól jön egy humanoid másolat. 

Az ANDI névre keresztelt termikus robotbábu az extrém hőmérsékleti viszonyokra adott testi reakciókat szimulálja: 35 érzékelővel szerelték fel, amelyeket hőmérséklet- és hőáram-érzékelőkkel, valamint izzadságpórusokkal is elláttak. Tehát a robot pólusaiból szó szerint csorog az izzadtság, ha nagy a meleg, a teszteket pedig a szabadban és zárt térben is bírja.

Így ANDI-ra kemény nyári napok várnak, Arizónában fogják kitenni a sivatagi napsütésnek, itt fogja eljátszani akár egy túlsúlyos, cukorbeteg, vagy szívbeteg ember reakcióját a tikkasztó hőségre. A begyűjtött adatok alapján pedig további fejlesztéseket folytatnak majd, amelyekkel a test hűtését elősegítő ruhákat, a hőség okozta egészségkárosodást megelőző technikákat fejlesztenek ki. 

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Kovács Miklós/Midjourney