Magic Kováts Olivér 2023. 06. 13.

Tízmilliós felfedezést tett takarítás közben egy család

Egymillió darab rézpénzt talált egy kaliforniai férfi, miközben elhunyt apósa házát takarította. A névérték háromszorosáért próbálja eladni, de ez esetben nem is ez, hanem a tetemes mennyiség okoz gondot.

Elhunyt apósa ontariói otthonának takarításában segédkezett kilenc hónappal ezelőtt John Reyes, amikor az 1900-es évekbeli épület pincéjében rolnizott rézpénzekre bukkant. Addig kutakodott, míg ilyen pénzérmékből több zsáknyi elő nem került a pincéből, amikben körülbelül egymillió darab, tiszta rézből készült penny lapult, 10 ezer dolláros névértékben – írja a Los Angeles Times.

Olyan bankok nevei szerepelnek a zsákon, amikről még csak nem is hallottam, vagy már nem is léteznek

– nyilatkozta az ingatlanügynökként dolgozó 41 éves férfi. Reyes eredetileg egy bankban akarta leadni a pénzérméket, de volt olyan pénzintézet, amitől azt a visszajelzést kapta, hogy helyhiány miatt nem is tudják hova tenni azokat.

Egy helyi banktól megtudta a kaliforniai családfő, hogy több mint 80 éves érméket találhatott. Az amerikai pénzverde ugyanis csak kezdetben gyártotta az érméket tiszta rézből, majd 1943-ban tért át cinkkel bevont acélra – mivel a második világháború miatt szükség volt a rézre –, 1982-től pedig elsősorban cinkből állították elő a pennyket.

Az érmék értéke kapcsán végzett kutatómunka eredményeként Reyes a névérték háromszorosáért, 30 ezer dollárért, átszámítva mintegy 10 millió forintért hirdeti azokat.

Az Instagramon próbál túladni a múlt évszázadbeli kincseken, olyan jelentkező azonban mostanáig nem akadt, aki vállalta volna, hogy egyszerre az összes érmétől megszabadítja a családot – az eddig érdeklődő ajánlattevők legfeljebb a harmadát vagy a felét tudták volna elszállítani.

Reyes nem tudja, honnan volt az apósának ennyi érméje. Még az 1960-as években költözött Németországból az Egyesült Államokba az elhunyt idős férfi a testvérével együtt, akkor költöztek be az 1904-ben épült ontariói házba, amiben hét háló-, több fürdőszoba és három konyha található – a szóbeszéd szerint egykoron panzióként működött az ingatlan, ami megmagyarázhatja a helységek szokatlan és aránytalan eloszlását.

Néhány évvel ezelőtt a férfi apósa „véletlenül” megmutatott néhány doboznyi érmét neki és a feleségének. Akkor elárulta azt is, hogy sok érme van a házban, majd sejtelmesen azt sugallta, hogy ne kapkodjanak, amikor átnézik a házat – arra viszont álmukban is aligha gondoltak, hogy ekkor gyűjtemény fogadja őket, ami évtizedekre nyúlhat vissza.

Forrás: Los Angeles Times
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Zen Rial/Getty Images