Magic Fehér Patrik 2023. 07. 03.

Lottóötös kell ahhoz, hogy megvedd a világ legdrágább marháját

Az állat annyira értékes, hogy nemrég egy árverésen csak a tulajdonjog harmadáért is egy vagyont fizettek.

1,5 milliárd forint – ennyit ér a világ legdrágább marhája, melyet Brazíliában találhat meg az ember. A Viatina-19 FIV Mara Imóveis nevű jószágé a büszke cím, köszönhetően annak, hogy egy árverésen eladták tulajdonjogának harmadát átszámítva 500 millió forintért. Az állat egyébként saját tavalyi rekordját döntötte meg, akkor még “csak” 550 millió forintot ért.

Mitől drága a marha?

Az állat a nelore-i marhák fajtájához tartozik, melyet eredetileg Ázsiában tenyésztettek ki, de napjainkban a populáció 80 százaléka Brazíliában található. Könnyű felismerni az ilyen állatokat a nyakuk mögött található púpról, fehér szőrükről és laza bőrükről.

Több dolog is közrejátszik abban, hogy a Nelore-marhák kelendőek. Egyfelől jól bírják a hőséget, fehér szőrük ugyanis a fény nagy részét visszaveri, emellett pedig izzadságmirigyeik is kétszer akkorák, mint más marhákéi, ráadásul 30 százalékkal több is van belőlük bőrükön.

Különösen hatékony emésztőrendszerüknek köszönhetően még a gyengébb minőségű legelőkön is szép méretűre nőhetnek ezek az állatok, emellett pedig ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. Bőrük nem egyszerű terep a vérszívó parazitáknak, már-már szupermarhának is nevezhetnénk a nelore-it.

Lottóötös kell ahhoz, hogy megvedd a világ legdrágább marháját

Kinek kell egy marha egyharmada, ráadásul ilyen drágán?

Egy három részre osztott tulajdonú állatnál nem lenne egyszerű a levágás után osztozkodni a húson, de nem is ez a terv ebben az esetben, hiszen elég drága mulatság lenne. Itt a vásárlás célja sokkal inkább a haszonszerzés: a Nelore-marhák termékenyebbek, nemi szerveik fejlődésének köszönhetően könnyebben közösülnek és szülnek az állatok, utóbbit gyakorlatilag emberi közbeavatkozás nélkül.

A legjobb tulajdonságokkal rendelkező állatok esetében ráadásul a fedeztetéssel is sokat lehet keresni: a Guardian 2018-as adatai szerint már akkor átszámítva 1,7 millió forintba került alig több mint fél milliliter kiváló minőségű Nelore-örökítőanyag.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: Getty Images