Magic Baka Gábor 2023. 07. 05.

Elképesztő látvány a LED-falként működő gömbaréna

Ősszel nyílik, de az Egyesült Államok nemzeti ünnepén már tesztelték a világ legnagyobb gömb alakú építményének számító, kívülről teljes egészében LED-ekkel borított Las Vegas-i rendezvényközpontot. Ez lesz a világ nyolcadik csodája?

A „bűn városában” 2,3 milliárd dolláros (800 milliárd Ft) költséggel épül a Sphere at the Venetian (korábbi nevén MSG Sphere).

Ahogy a neve is mutatja, gömbről van szó: a stadion- és arénaspecialista Populous által tervezett, 3000 tonnányi acélidomból, 4600 köbméter beton felhasználásával épített koncertcsarnok 112 méteres magasságával és 157 méteres átmérőjével a világ legnagyobb gömb alakú építménye lesz.

Kivilágítás nélkül inkább egy földre szállt Halálcsillag (Fotó: Getty Images)

Kivilágítás nélkül inkább egy földre szállt Halálcsillag (Fotó: Getty Images)

A Sphere már ettől építészeti különlegesség lenne, ám a legnagyobb durranás az, hogy a gömböt kívülről teljes egészében LED-ek borítják, a 19 000 x 13 500 dióda gyakorlatilag egy hatalmas, 54 ezer négyzetméteres gömbforma kijelző.

A Sphere szeptember 29-én nyit, stílusosan a rockkoncert-élményt már 30 éve forradalmasító, multimédiás kalanddá tevő U2 előadás-sorozatával, de az USA nemzeti ünnepén, július 4-én már adtak egy kis ízelítőt abból, mire is számíthat a nagyközönség, a nézelődők – a tesztelés során számtalan képet, animációt varázsoltak a gömbre, íme, ezeket láthatták tegnap az emberek Las Vegasban.

Kattints a képre, galéria nyílik!

12 fotó megtekintése
Forrás: Gizmondo
Kép(ek) forrása: Getty Images