Magic Fehér Patrik 2023. 08. 24.

Modern lovagként élhetsz ebben az eladó kastélyban

A mesébe illő skót kastélyhoz lenyűgöző panoráma is tartozik, nem csoda, hogy megkérik az árát.

Gyerekként sokan álmodoztunk arról, milyen lehet egy vár urának lenni, pont úgy, mint a mesékben. A várak és kastélyok kora azonban szinte teljesen leáldozott, napjaink leggazdagabbjai luxusvillákban tengetik életüket.

Fontos kiemelni a szinte szót, mert hébe-hóba azért még vannak, akik saját kastéllyal rendelkeznek, sőt, akár ott is laknak. Ebbe a kategóriába tartozik a Skócia északi részén fekvő Dunbeath-kastély is, mely mindig is magántulajdonban állt, a nyilvánosság számára pedig sosem volt nyitva.

Kép: George Bryant/Toronto Star via Getty Images

Kép: George Bryant/Toronto Star via Getty Images

Azon a területen, ahol az épület fekszik, már a 15. században is állt egy vár, azonban a jelenlegi, 1827 négyzetméteres ingatlan főként a 17. század óta fennálló állapotot tükrözi. Teljessé a 19. századi bővítésekkel vált, azóta csak kisebb karbantartásokat végeztek rajta.

A helynek jó pár tulajdonosa volt az elmúlt évszázadok során. 325 évig egyetlen családon belül öröklődött a mesés panorámával és 20 km-es partszakasszal rendelkező kastély, utoljára pedig 1997-ben cserélt gazdát, amikor Stuart Wyndham Murray-Threipland megvette azt. Az üzletember júliusban elhunyt, így most új tulajdonosra vár a 11 500 hektáros terület, rajta a 13 háló- és 9 fürdőszobás épülettel. Mindezért legalább 25 millió fontot (11,3 milliárd forintot) várnak, ami azért jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét.

Forrás: savills.com
Kép(ek) forrása: Getty Images