Magic Fehér Patrik 2023. 09. 28.

Ők jelenleg a legsikeresebb netes sztárok

Második alkalommal készült átfogó lista a legjobb netes tartalomgyártókról és influenszerekről. A sor első helyén a YouTube királya végzett.

Napjainkban nem csupán sportteljesítménnyel vagy a színpadon, illetve a filmvásznon nyújtott munkássággal lehet kitűnni a tömegből, hanem az interneten, a közösségi médiában nyújtott produkcióval is – sőt, a fiatalabb generáció esetében ez már sok esetben többet nyom a latba, mint bármi más.

Erre reagálva a Forbes a szokásos sportolói és hírességes listája mellett elkészítette történetének második online alkotói toplistáját, melyben tartalomgyártók, influenszerek, streamerek és vloggerek szerepelnek. Értékelésük során figyelembe vették, hogy az adott személyt vagy csoportot mennyien követik az összes fontos felületen (YouTube. TikTok, Instagram, Twitch stb.), mennyit keresnek, valamint azt is nézték, mennyire tudják ténylegesen megszólítani követőiket, például kommentelésre, kedvelésre vagy megosztásra bírni őket.

Mindent egybevéve a szaklapnál az első helyen a YouTube királya, a rengeteg pénzt felemésztő, drága dolgokat megsemmisítő vagy épp elajándékozó MrBeast, civil nevén Jimmy Donaldson lett. A még mindig csak 25 éves srác évente 82 millió dollárt (30,6 milliárd forintot) keres, összesen 312 millióan követik, és van egy saját csokimárkája, hamburgerlánca, sőt, konkrétan a Forbes igazgatótanácsának egyik tagja is lehet a lap állítása szerint.

MrBeast (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic)

MrBeast (Kép: Jeff Kravitz/FilmMagic)

A listán változatos személyek találhatóak: a második KSI a FIFA-videojátékos videóinak köszönhetően vált ismertté, de azóta volt komikus, rapper (idén két dala is megjelent) és bokszoló is – utóbbi sportágban promótercége is van már. A top 10-ben külön-külön szerepelnek a Paul testvérek, Jake és Logan (lásd a nyitóképen), akik szintén bunyózgatnak, és az élmezőnybe tartozik Charli D’Amelio is, aki egy tévés beszólástól évek alatt eljutott a TikTok első számú női tartalomgyártói címig.

A toplista:

Helyezés Név Kereset (millió dollár) Követők száma (millió) Ki ő, mivel lett híres?
1. MrBeast 82 312 a legnépszerűbb youtuber
2. KSI 24 112 FIFA-játékvideókkal kezdett
3. Jake Paul 34 66 a már megszűnt Vine-on kapták fel, szerepelt a Disney Channel egyik sorozatában, innen jött a YouTube, majd a profi küzdősportok
4. Rhett & Link 35 51 vicces műsorokat kezdtek gyártani a YouTube-ra 2006-ban, és ma is ezt teszik nagy mennyiségben, 100 fős stábbal
5. Charli D’Amelio 23 213 egy tévés beszólás mémet csinált belőle, ezt fordította TikTok-hírnévre
6. Logan Paul 21 74 Jake-kel együtt lett híres a Vine-on, innen jött a Youtube, nemrég még pankrátorkodott is
7. FuckJerry 30 17 mémoldalakat kezel az Instagramon a mögötte álló személy, ebből épült egy birodalom, illetve egy ezekre épülő társasjáték is köthető hozzá
8. Emma Chamberlain 20 28 youtuber, szeretik a száraz humora miatt, előszeretettel foglalkozik a divattal is
9. Matt Rife 25 22 amerikai stand-upos, akit a TikTokon kaptak fel
10. Brent Rivera 17,5 96 vicces videókat készít YouTube-ra és TikTokra
Forrás: Forbes
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Jeff Kravitz/Getty Images for Triller