Magic Fehér Patrik 2023. 09. 29.

Létezik egy fiúbanda, mely csak nyugdíjasokból áll

Lemezszerződést kaptak, rendszeresen koncerteznek és új célokat tűznek ki maguk elé a JI-POP tagjai, akik közül a legfiatalabb is elmúlt már 65 éves.

Gondolkoztál már azon, mihez kezdesz magaddal nyugdíjas éveidben? Fogadni mernénk, hogy arra nem gondoltál, hogy magad mellé vegyél néhány másik nyugdíjast, és alakítsatok egy fiúbandát. A JI-POP azonban meglépte ezt Japánban: ellenben számos nemzetközi példával, akik fiatalon kezdték és 40-50 évvel a pályakezdet után, még a sokadik X-en túl is zenélnek, ők idősen álltak össze és hódították meg a felkelő nap országát.

Az ötfős banda legfiatalabb tagja 65, legidősebb tagja 87 éves, nevük első felét pedig a japán ojisan (odzsiszan) szóból vették, mely öregembert, nagypapát jelent. Bemutatkozó számuk, mely nagyjából az öregkor ünnepléséről szól (lásd itthon a Nem csak a húszéveseké a világ c. örökzöldet), 2016 februárjában jelent meg: ezzel kívánták segíteni Kócsi prefektúra turizmusát.

A szám nagy siker lett, az Universal Studios Japan lemezszerződést is ajánlott nekik, és azóta is remekül elvannak.

Nem akarom, hogy öregemberként lássanak vagy kezeljenek. Éppen azért, mert öregek vagyunk, megragadhatjuk az új kihívásokat, ha a legtöbbet hozzuk ki korábbi tapasztalatainkból, ahelyett, hogy csak ülnénk és öregednénk

– fogalmazott Tanioka Norihiro, a banda egyik tagja.

Népszerűségüket az is elősegíti, hogy Japánban élnek a világon a legtovább az emberek: az átlagéletkor a férfiaknál 81, a nőknél 87 év, 2022-ben pedig az ország népességének majdnem 30 százaléka 65 év feletti volt.

Forrás: The Straits Times
Kép(ek) forrása: Youtube