Magic Lencsés Csaba 2023. 10. 03.

Melyik a legjobb whisky, amit valaha ittál?

Ha igényes vagy és rászánod a pénzt, az, amit nekem töltöttek az egyik pohárba. Vagy az, amit a másik poharamba.

Filmek tömkelegében jelenik meg a whisky, ezek egyik legeredetibbje a Sofia Coppola rendezte Elveszett jelentés híres reklámforgatása. Az unott mozisztárt alakító Bill Murray Japánban emelgeti a kristálypoharat egy tőle nagyon eltérő hullámhosszon bizsergő rendező utasításaira.

A klasszikussá érett alkotás és ez a jelenete is pazar élmény, az alaphangulat megtermtésére természetesen ezt néztem meg a bő tízórás repülőúton pár éve, Tokió irányába, hogy elüssem az időt. A metropoliszban aztán több este is megkóstoltunk pár helyi whiskyt az éppen műszakban lévő bartenderek teátrális szertartásával nyakon öntve.

Egyesek szerint Japán ma már a whisky második hazája, azonban a szamurájok még csak némi szakét iszogathattak az 1800-as évek elején, amikor Skóciában már elkezdték megalapítani a legelső – ma már világhírű – lepárlókat üzemeltető cégeket. Ezek egyik legpatinásabb brandje, az 1824-ben (negyedikként) alapított The Macallan. A whiskynek ugyanis megkérdőjelezhetetlenül Skócia az első számú hazája.

Ha nem vagy megfoghatatlan szakértője az erősebb italoknak, és most gugliznál egyet, hogy mi ez a márka, mennyi forint belőle 0,75 liter, hol helyezkedik el a whiskymárkák rangsorában, gyorsan leírom ide. Magas polcról néz le ránk ez a scotch.

Elegáns reklámfotón így mutat a The Macallan Sherry Oak 12

Elegáns reklámfotón így mutat a The Macallan Sherry Oak 12

Ezért is volt érdekesnek ígérkező program egy asztalhoz ülni a Gresham luxusszálloda Múzsa bárjában az Athénból érkező Anna G. Metaxasszal, aki a márka regionális nagykövete, és aki hosszan beszélt három – mostantól Magyarországon is elérhető – italról. Közben a bartender elkezdte töltögetni a poharunkba a kóstolókat.

Igen, ez már a 18 éves érlelésű. Varázslatos, sokrétű mindkettő illata

Igen, ez már a 18 éves érlelésű. Mindkét ital illata varázslatos, sokrétű

A találkozásunk és a szerda déli (igen, hétköznap, ebédidő) kóstoló apropója, hogy mostantól egyes nívósabb hazai éttermekben és webshopokban elérhető lesz nagyjából 60 ezer forintos áron a 12 éves érlelésű The Macallan Sherry Oak palackja, és 220 ezer forint körüli áron a 18 éves érlelésű.

Velük együtt érkezik Magyarországra a 25 éves változat, amiből az üvegár immár egymillió forint környéke, de valójában ezt így meg sem veheted. Hogy miért, arról később.

Ezeket a gyümölcsöket érzed a kortyolgatása közben

Ezeket a gyümölcsöket érzed a kortyolgatása közben

A The Macallan márkanév mögött csaknem ezerévnyi alkoholkészítés húzódik. A cég körüli terület eredeti elnevezése Maghellan volt, amiből a „magh” ősi gael nyelven termékeny talajt jelentett, az „ellan”-t pedig Szent Fillian nevéből származtatják. A szerzetes rendje 1400-ig működött a Macallan-birtokon, ahol a földművesekkel együtt évszázadok óta whiskyt készítettek, leginkább a nyugodtabb, téli napokon emelték művészi szintre az alkoholkészítést. Innen jutottak el oda, hogy 1824-ben a negyedik hivatalos engedéllyel rendelkező lepárló legyenek.

A whiskyk alapfajtái

Blend – Sokféle „kevert” whisky/whiskey létezik a világban Írországtól az Egyesült Államokig, jellemzően egy tovább érlelt, magasabb minőségű italt kevernek össze egy rövidebb ideig érlelt fajtával. A cél általában az, hogy könnyebben elérhető fajtát állítson elő a cég. Klasszik buliital egyetemistáknak.

Blended malt – Különböző lepárlók malátázott gabonapárlataiból készült italok.

Single malt – Felfelé haladva minőségben és jellemzően árban is, ezek a fajták egy lepárlóból származnak és egyfajta gabonából. Skóciában kizárólag malátázott árpából. 

Single cask (single barrel) – Az adott palackban lévő párlat egy adott – kiváló minőségű, nagy gonddal előkészített – hordóból kerül ki, még véletlenül sincs keverve.

Miközben még csak bele-bele szagolgattam a kitöltött italokba, Anna beszélt az elmúlt 200 évről is, amelyben mindenféle bajuszos férfiak irányították a céget, ám szerintem érdekesebb a márka tevékenysége most, a 21. században.

Nemrég például rangos építészeti díjat nyert a 2018-ban megnyitott központjuk, amely üzem és vagány látogatóközpont egyben. Ha nem érdekel a természetbe ágyazott építészet e remek alkotása, csak 3:03-tól vess pár pillantást a gigantikus piafalra, és arra, milyen kilátás közben kóstolhatsz kivételes italokat, ha Észak-Skóciában jársz.

Rákanyarodva a 43 százalékos prémium- és szuperprémium-kategóriás whiskykre, 3+1 fontos összetevőből születnek. Gabona (ez evidens), élesztő (ez is), víz (nagyon nem mindegy, milyen), ám a leghosszabban a nagykövet a hordók fontosságáról beszélt. Két országból vásárol ehhez fákat a The Macallan: az USA-beli Ohióból átlagosan 70 éves tölgyeket, Észak-Spanyolországból átlagosan 100 éveseket. A most bemutatott italok ilyen fából készült – első töltésű – hordókban érlelődtek 12, 18 és 25 évig.

Melyik melyik?

Melyik melyik?

Amennyiben hozzám hasonlóan nem vagy profi whiskyszakértő, elárulom hogy a telt, arany színnel rendelkező 12 éves The Macallan Sherry Oak érett karaktere gazdag fás-fűszeres ízvilággal, valamint a szerecsendió és az aszalt gyümölcsök jegyeivel válik teljessé. Az ital hosszan tartó, lágy lecsengésében a gyömbér köszön vissza.

Ezzel szemben a már ránézésre „very different” 18 éves érlelésű a gyömbér, az étcsokoládé, a mazsola és a datolya jegyeit hordozza. Ez a sötétebb, vagyis a fotón a jobb oldali whisky.

Másik szögből jobban látszik a színkülönbség? Nem irónia, tényleg sötétebb, érettebb a jobboldali. A kortyolgatás előtt ezzel a különleges falatkával kellett felkészíteni az ízlelőbimbókat: gesztenyés, kólás, cseresznyés mousse

Másik szögből jobban látszik a színkülönbség? Nem irónia, tényleg sötétebb, érettebb a jobboldali. A kortyolgatás előtt ezzel a különleges falatkával kellett felkészíteni az ízlelőbimbókat: gesztenyés, kólás, cseresznyés mousse

Golyóálló a csúcsalkohol

Gazdasági válságok idején gyakran olvasunk elemzéseket arról, hogy a luxustermékek vásárlása és fogyasztása kevésbé esik vissza. A Coca-Cola HBC Magyarországnak – amely a The Macallan hazai disztribútora, és e három ital mostani hazai bevezetője – mintegy 200 különféle prémium- és szuperprémium-ital alkotja a portfólióját, vagyis ebben is bőven van tapasztalatuk.

Szerintük „a fogyasztók többsége a változó gazdasági környezet ellenére sem mond le kedvenc italairól, így a minőségben lefelé váltás és a vásárlástól való elállás is kevésbé mutatkozik meg szignifikánsan, mint más termékkategóriáknál.”

Anna előtt egy igazi, egymilliós highland single malt. A 25 éveset már vaskos fadobozban tárolják

Anna előtt egy igazi, egymillió forintos szuperprémium highland single malt. A 25 éveset már ilyen vaskos fadobozban tárolják

Végül az igazi különlegességnek számító The Macallan Sherry Oak 25 éves single malt dimenzióiról pár szó: intenzíven gazdag, karakteres és füstös ízvilágot kínál. A tökéletesen kiegyensúlyozott italt a citrusok és az aszalt gyümölcsök jegyei jellemzik.

Mielőtt azonban most beütnéd a kedvenc italos webshopodba a nevét, és már rendelnéd is kisebb vagyonért, egy fontos megjegyzés: a hazai disztribútor fél évig nem adja át magyarországi forgalmazásra a 25 éves érlelésű változatot. Vagyis idehaza nem tudod megrendelni.

Kóstolni azonban lehet: kizárólagos együttműködés keretében fél éven át egyedül a Gresham luxusszálló Múzsa bárjában kérhetsz belőle te is a poharadba.