Magic Erdős Norbert 2023. 10. 24.

Ez a telefonos applikáció a hangodból megmondja, cukorbeteg vagy-e

Elkészült a szoftver, amely az emberi hang elemzéséből képes kimutatni, hogy az illető cukorbetegségben szenved-e.

Mit tehettünk, eddig, ha felmerült a cukorbetegség gyanúja? Elsétáltunk a háziorvoshoz (esetleg egy laborba) vagy kézbe vettünk egy otthoni vércukorszint-mérőt, és annak segítségével állapítottuk meg, kell-e aggódni. A lényeg, hogy mindkét esteben a vérünket kellett adni az eredményhez. Ezen változtathat a jövőben a Kick Labs biotechnológiai vállalat mesterséges intelligenciával felvértezett applikációja.

A program 10 másodpercnyi, okostelefonnal rögzített hangfelvételből egészen nagy pontossággal meg tudja mondani, hogy a beszélő 2-es típusú cukorbetegségben szenved-e

– olvasható a Mayo Clinic Proceedings: Digital Health című folyóiratban.

A diabétesz Európában és Magyarországon

  • Az európai régióban a 18 éves és annál idősebb korosztályban 64 millió ember él diabétesszel, közülük 33 millió nő és 31 millió férfi.
  • Az európai régió országaiban a cukorbetegségben szenvedő felnőttek aránya a férfi lakosságon belül 5,2 százalék és 13,3 százalék között alakul, míg a nők körében 3,3 százalék és 14,2 százalék között változik.
  • A diabétesz évente több tízezer életet követel Európa-szerte. Becslések szerint a 2-es típusú cukorbetegség az esetek legalább 20 százalékában elkerülhető.
  • Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8 százalék felett van a cukorbetegség előfordulási aránya, és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben. A felnőtt lakosság mintegy 15 százalékának van valamilyen cukoranyagcsere-zavara.

Ez a telefonos applikáció a hangodból megmondja, cukorbeteg vagy-e

forrás: KSH, Magyar Diabetes Társaság

A tesztelés végső fázisában 267 fő vett részt; közülük 192 fő nem volt cukorbeteg, míg 75 fő igen. Mindenkit arra kértek, hogy egy előre meghatározott szöveget olvassanak fel a telefonjuknak, és rögzítsék is azt, naponta maximum hat alkalommal, két héten keresztül. A szöveg a beszéd gyorsaságától függően 6-10 másodperces volt. Több mint 18 ezer hangfelvétel elemzése után kiderült, hogy számos akusztikai jellemző eltér a cukorbetegek és a nem cukorbetegek beszédében. Ezek a különbözőségek az emberi fül számára felismerhetetlenek, nem úgy a csúcsmodern szoftvernek.

A biotechnológiai vállalat egy olyan, mesterséges intelligenciával támogatott applikációt fejlesztett ki, amely a “páciens” életkora, neme, magassága és súlya figyelembe vételével elemzi a hangokat:

a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők 89, a férfiak 86 százalékát ki tudta szűrni.

Ez az arány nem marad el a jelenleg alkalmazott otthoni és/vagy laboratóriumi tesztek 85–92 százalékos pontosságától.

Forrás: Mayo Clinic Proceedings: Digital Health
Kép(ek) forrása: Getty Images