Magic Kovács Miklós 2023. 12. 04.

Ennél nincs feljebb luxusban a repülők világában

A világ legnagyobb dupla motoros repülőgépéből készül egyedi igények szerint épített magánverzió is, ebbe álmodott minden földi jóval megszórt belteret a Lufthansa Technik.

A Boeing 777-es széria szép nagy madár, 73,9 méteres testébe – a beépítéstől függően – 350-442 utast is be tud fogadni, és megszakítás nélkül képes 22 órás repülésre. Elképesztő, de ebből is készül luxusjet, vagyis privát használatra szánt, egyedi kivitel. 

A BBJ 777-9-es a 777X alapjaira épül, és a Lufthansa Technik álmodta meg a legideálisabb, modern, letisztult, mégis szemet kápráztató belterét. A CelestialSTAR dizájn lényege, hogy teljes mértékben kihasználja a gép tágas beltereit. Nem osztja fel, tagolja  túl a gép amúgy luxusvillának is beillő 343 négyzetméteres területét. 

Ennél nincs feljebb luxusban a repülők világában

A gép és a beltér együtt nagyjából félmilliárd dollárba kerül, és ehhez jön még a fenntartás költsége, ami szintén dollármilliókban mérhető. Ilyen fényűzést a világ techcégeinek tulajdonosai nem kockáztatnak, túl rossz lenne a sajtója. Egyetlen vevőkör van, akikre ezzel a géppel céloznak: az arab térség olajsejkjei, a mérhetetlen luxusra mindig vevő királyi családtagok, akiket nem igazán érintenek a rossz hírek, főleg, amíg ők határozzák meg a világ olajpiacának árait. 

Ennél nincs feljebb luxusban a repülők világában

Ezért a beltér bemutatójára is Dubajban került sor, a berendezés hangulatát pedig a keleti hagyományok határozzák meg. A tervezésben így a hagyományos nyugati luxus és a régió kulturális örökségéből származó hatások is megjelennek. “Ez a közel-keleti stílus és a nagyon modern, elegáns dizájn kombinációja” – mondja Hassan Gasim, a Lufthansa Technik értékesítési igazgatója. “Ez a régi és az új világ találkozása, ez a régió erről híres – értékeli a múlt hagyományait, ugyanakkor nagyon magabiztosan tekint a jövőbe.”

Ennél nincs feljebb luxusban a repülők világában

A kialakítás további jellemzői közé tartoznak a nagy méretű, az autók visszapillantó tükréhez hasonlóan fényre sötétedő (elektrokromatikus)  ablakok, egy méretes pihenőtér, a bárral és ülőhelyekkel felszerelt Celestial Lounge, egy konferencia- és étkezőhelyiség, a first class kabinok által inspirált deluxe lakosztályok, a business class kabinok által inspirált vezetői részleg és a premium economy kabinok által inspirált kísérőhelyiség.

Ennél nincs feljebb luxusban a repülők világában

A Lufthansa szerint a nagy étkező ún. madzsliszként – a hagyományos közel-keleti társasági és tárgyalóteremként – funkcionál, és 11 egyedi ülőhelyet, valamint olyan funkciókat kínál, mint például az asztalba teljesen behúzható monitorok. A kabin második felében hat deluxe lakosztály található a vendégek vagy a delegáció számára, a vezetői részen pedig további 32 ülőhely található, ami megfelel a business osztályú ülőhelyeknek.

Forrás: luxurylaunches.com
Kép(ek) forrása: Lufthansa Technik